Buitenlak van Sikkens: alle ins en outs

Sikkens is al jaren één van de meestgebruikte lakmerken waarmee in Nederland gewerkt wordt door zowel professionals als thuisklussers. Naast Sikkens voor binnen is ook de Sikkens buitenlak is erg bekend. Maar welke Sikkens lak is nu de beste lak voor jouw schilderklus buiten? Om daar antwoord op te geven, hebben we de vier bestverkochte Sikkens lakken voor buiten op een rij gezet en strepen we de voor- en nadelen tegen elkaar weg.

Image alt text-image

1. Sikkens Rubbol EPS Hoogglans buitenlak

De naam zegt het al: Sikkens Rubbol EPS hoogglans is een buitenlak met een hoge glansgraad. Daarnaast is deze Sikkens lak voor buiten een vochtregulerende lak. Daarom is deze buitenlak ideaal op gevelbekleding, boeiboorden, tuinhout of kozijnen. Door de open structuur van de laklaag kan er geen vocht in het hout trekken, maar het vocht kan er wel uit. Hierdoor kan het hout als het ware ‘ademen’ en gaat deze Sikkens buitenlak niet bladderen.

Een groot voordeel van Sikkens Rubbol EPS is dat het een één-pot-systeem is. Hierdoor heb je geen grondlak nodig. Dat scheelt dus geld en tijd. Voor het beste resultaat breng je wel twee lagen aan.

Zitten er ook nadelen aan Sikkens Rubbol EPS buitenlak? Niet direct, maar het is goed om te weten dat vochtregulerende producten minder duurzaam zijn dan de meeste andere buitenverven. Dat betekent dat je sneller een nieuwe onderhoudslaag moet aanbrengen, vaak na zo’n 3 a 4 jaar. Als je er op tijd bij bent, hoeft dit niet veel tijd te kosten. Schuren, ontvetten en een nieuwe laag aanbrengen. Controleer dus regelmatig de staat van het schilderwerk. De vochtregulerende buitenlak van Sikkens is aan onderhoud toe als het gaat verpoederen en vaal wordt. Dat is vooral goed bij donkere kleuren. Door de verpoedering bij vochtregulerende producten, verliest deze lak sneller haar glans.

Image alt text-image

2. Sikkens Rubbol AZ

Sikkens Rubbol AZ buitenlak is één van de bekendste buitenlakken van Sikkens. Deze lak was lange tijd de enige laksoort voor buiten. Het voordeel van Sikkens Rubbol AZ is dat deze zowel binnen als buiten gebruikt kan worden op al het houtwerk, zoals kozijnen, deuren en boeiboorden. Mede door de mooie hoogglans afwerking, heeft deze buitenlak een onderhoudstermijn van maar liefst 5 tot 6 jaar. Dit alles maakt van Rubbol AZ een prima product dat vooral lekker verwerkt voor klussers die niet dagelijks lak in handen hebben.

Als je Sikkens Rubbol AZ gebruikt, houd er dan rekening mee dat dit een lak op terpetinebasis is. Het nadeel van een lak op terpentinebasis is dat bij gebruik binnen, de lak kan vergelen. Dit zien we vooral bij lichte kleuren. Voor buiten raden we Sikkens Rubbol AZ zeker aan. Deze lak voor buiten is namelijk lekker duurzaam, makkelijk te verwerken met een kwast of roller en heeft een mooie hoogglans afwerking.

3. Sikkens Rubbol SB

Sikkens Rubbol SB is op de markt gekomen als professioneel alternatief voor de Rubbol AZ. Professionele schilders zochten een lak voor buiten die duurzaam en wind- en weerbestendig is en zich daarmee onderscheidt ten opzichte van de andere buitenlakken op de markt. Zo ontstond Sikkens buitenlak Rubbol SB in een opvallend gouden blik. Deze Sikkens buitenlak is dus een hele goede keuze als je voor duurzaamheid en kleur- en glansbehoud gaat.

Het nadeel van Sikkens Rubbol SB is dat de lak wat lastiger te verwerken is. Deze Sikkens lak voor buiten heeft namelijk een dikke en stroperige structuur. Vandaar dat dit een laksoort is die met name door lak professionals gebruikt wordt.

4. Sikkens Rubbol XD High Gloss: professionele buitenlak

Sikkens Rubbol XD High Gloss is ook speciaal ontwikkeld voor de professional. Doordat er steeds meer vraag kwam naar een zelfde soort buitenlak als Sikkens Rubbol SB, maar dan minder dik en stroperig. Sikkens Rubbol XD High Gloss is dus een stuk gebruiksvriendelijker. Daardoor is dit een professionele buitenlak, die ook door de doe-het-zelver te gebruiken is.

Naast het professionele resultaat en de gebruiksvriendelijkheid van Sikkens Rubbol XD High Gloss is ook de duurzaamheid een groot voordeel. Deze buitenlak heeft namelijk een onderhoudstermijn van maar liefst 8 tot 10 jaar. Je bent dus voor jaren klaar met je buitenschilderwerk als je kiest voor Sikkens Rubbol XD.

Sikkens Rubbol XD is dus eigenlijk de beste keuze als het gaat om Sikkens buitenlak. Deze lak heeft echter wel een ander prijskaartje dan bijvoorbeeld Sikkens Rubbol AZ. Daar tegenover staat dan weer de kwaliteit en de duurzaamheid. In het beste geval hoef je slechts 1x in de 10 jaar het buitenwerk te schilderen tegenover eens in de 4 jaar. Dit is een afweging die je zelf het beste kunt maken.

Wat is de droogtijd van Sikkens Rubbol buitenlak?

De laklaag Sikkens Rubbol of Rubbol XD is binnen vier uur droog.

Kies jouw Sikkens lak voor buiten

Verfwebwinkel is al jarenlang een officieel verkooppunt van Sikkens lak. Heb je jouw keuze voor Sikkens buitenlak gemaakt? Bestel jouw lak dan eenvoudig in onze webshop en ga morgen nog aan de slag. Heb je liever wat hulp? Kom dan langs in onze showroom of stel je vraag via WhatsApp. Onze Sikkens specialisten staan voor je klaar!

Image alt text-image