De 10 misverstanden over watergedragen verf

Er zijn allerlei misverstanden over watergedragen verf. Op zich begrijpelijk, want verf op waterbasis was van een belabberde kwaliteit toen het werd geïntroduceerd.

Die tijden liggen inmiddels ver achter ons. Tegenwoordig zijn er watergedragen verven van Sikkens, Sigma en Wijzonol die net zo goed schilderen als de ouderwetse alkydharsverf. Deze verfsoort doet dus zeker niet onder voor andere soorten verf!

Om verdere misvattingen te voorkomen, beantwoord ik in dit blog de 10 meestgestelde vragen over verf op waterbasis.

Image alt text-image

1: Glanst verf of terpentinebasis meer dan verf op waterbasis? En hoe zit het met het glansbehoud van oplosmiddelhoudende- en watergedragen verf?

In het begin glanst verf op terpentinebasis meer dan verf op waterbasis. De aanvangsglans van oplosmiddelhoudende verf is dus groter dan die van watergedragen verf.

In glansbehoud verschillen watergedragen en oplosmiddelhoudende verven van elkaar.

Ondanks de hoge aanvangsglans, neemt de glans van verf op terpentinebasis na verloop van tijd af.

De glans van watergedragen neemt aanzienlijk minder af dan bij oplosmiddelhoudende verf. Het glansbehoud van verf op waterbasis is dus beter dan dat van verf op terpentinebasis.

2: Is de waterdampdoorlatendheid van watergedragen verf beter dan die van dan traditionele verflagen?

Door het gebruik van dispersiebindmiddelen is watergedragen verf aanzienlijk meer waterdampdoorlatend dan traditionele verf. De hoeveelheid pigmenten en vulstoffen in de verf spelen hierbij ook een rol.

Afhankelijk van de situatie is een waterdampdoorlatende verf een voordeel of juist een nadeel.

Zo is een waterdampdoorlatende verf niet geschikt voor het schilderen van metaal buiten. Dit terwijl waterdampdoorlatendheid juist een belangrijke eigenschap van goede buitenverf is.

Waterdampdoorlatende verf is dan ook erg geschikt voor het schilderen van buitenmuren en hout buiten.

Sikkens Alphatex IQ is een goede Sikkens grondverf op waterbasis (buitenmuurverf). Sigma Torno Satin en Semi-Gloss zijn ook goede watergedragen lakverven voor buiten.

Image alt text-image

3: Is verf op waterbasis vochtgevoeliger dan oplosmiddelhoudende verf?

Ja, verf op waterbasis is vochtgevoeliger dan oplosmiddelhoudende verf door het bindmiddel dat er in verwerkt wordt.

Het bindmiddel in verf op waterbasis is een dispersie van bindmiddeldelen in water. Er worden allerlei hulpstoffen gebruikt om deze dispersie stabiel te houden. Deze worden ook gebruikt om de bolletjes bij droging goed te laten versmelten.

Deze hulpstoffen zorgen er echter ook voor dat de verflaag altijd gevoelig blijft voor vocht. Dit geldt zeker wanneer de verflaag nog vers is.

Naarmate de verflaag veroudert, wordt de vochtgevoeligheid van watergedragen verf minder.

4: Veroorzaakt watergedragen verf meer houtrot?

Watergedragen verf staat vocht makkelijker af. Hierdoor ontstaat juist minder houtrot. Dit in tegenstelling tot bepaalde synthetische verf.

5: Waarom roest staal niet als het wordt behandeld met roestwerende verf op waterbasis?

In een roestwerende verf op waterbasis zijn stoffen verwerkt die roestvorming voorkomen. Deze stoffen worden inhibitoren genoemd. Daarnaast zitten er roestwerende pigmenten en vulstoffen in waardoor het staal niet roest.

De bekendste roestwerende verf op waterbasis is Rust-Oleum Noxyde. Voor het aanbrengen van een roestwerende coating met een kwast of roller, is Rust-Oleum Noxyde Peganox de beste keuze.

Let op! Het aanbrengen van voldoende laagdikte blijft belangrijk voor goede roestwering.

6: Is verf op waterbasis gevoelig voor blocking?

Blocking betekent dat twee verflagen die enige tijd tegen elkaar aangedrukt hebben gezeten, nu aan elkaar kleven.

Ook het plakken van een verflaag aan een ander materiaal (bijvoorbeeld rubber of kunststof) valt onder de noemer blocking.

Watergedragen verf is gevoelig voor blocking, zeker als hij nog vers is.

Verder zijn watergedragen verflagen gevoelig voor rubber waarin weekmakers zijn verwerkt, zoals bij pvc-tochtprofielen. De verffilm kan door de weekmakers worden aangetast en kan daardoor zacht en kleverig worden. Pas daarom bij voorkeur profielen van EPDM- of siliconenrubber toe.

7: Zijn er speciale kwasten voor verf op waterbasis?

Jazeker! De ouderwetse zwarte kwasten van varkenshaar kun je beter niet voor watergedragen verf gebruiken. Varkenshaarkwasten worden namelijk enkel gebruikt voor alkydharsverf.

Kwasten voor voor verf op waterbasis zijn vervaardigd van een unieke mix van gemodificeerde polyestervezels. Deze conische vezels zijn veerkrachtig en hebben een uitstekend verfopnemend vermogen. Bovendien zorgen ze voor een geleidelijke verfafgifte zodat je iedere gewenste laagdikte kunt aanbrengen. De superzachte bovenkant van de vezels bestaan uit zeer fijne blesjes die zorgen voor een streeploos eindresultaat.

De beste kwasten voor verf op waterbasis komen uit de Goudhaantje Futura. Afhankelijk van de schilderklus, kies je voor de Goudhaantje Futura Blokkwast, Platte Kwast, Patentpuntkwast of Rechampirkwast.

8: Watergedragen verf droogt te snel, hoe kun je de droogtijd vertragen?

De snelle droogtijd van verf op waterbasis wordt vaak als een voordeel gezien. Watergedragen verf droogt vaak in 2 tot 3 uur. Zo kun je snel een volgende laag aanbrengen en dus meerdere lagen in een dag schilderen.

Ben je gewend aan de droogtijd van verf op terpentinebasis? Dan kun je een beetje Floetrol toevoegen aan je watergedragen verf.

Hierdoor droogt de verf wat trager, zodat je er net zo mee kunt werken als met oplosmiddelhoudende verf.

9: Hoe moet je kwasten beschermen tegen watergedragen verf?

Watergedragen, watervaste verf droogt erg snel en trekt dus ook snel in je kwasten. Laat kwasten en rollers niet uitdrogen, maar zet ze - ook bij korte werkpauzes - in verdunde verf.

10: Kan watergedragen verf worden overgeschilderd met alkydharsverf?

Dat kan, maar handig is het niet. Als watergedragen verflagen worden overgeschilderd met alkydharsverf, kan er op den duur onthechting en bastvorming ontstaan. Dit komt door de spanningsverschillen tussen de verftypen.

Wist je dat?

Watergedragen verf ook wel acrylverf wordt genoemd? Dit is dus een andere benaming voor verf op waterbasis.

Wil je meer weten over acrylverf verwijderen, welke watergedragen verf het beste past bij jouw klus of welke verschillende verfsoorten er zijn? Kijk dan eens naar het blog waarin ik alle verfsoorten helder op een rij zet.

Image alt text-image