Decoratie met Farrow & Ball

Zoek je nog inspiratie voor je eerstvolgende schilderklus? Lees dan verder over een van onderstaande thema's om nieuwe verf ideeën op te doen.

Diverse decoratiestijlen Eetkamers Keukens Hal en gang Slaapkamers Kinderkamers Wandbetimmering Ideeën voor buitenshuis Ideeën ter inspiratie
Image alt text-image

1. Diverse decoratiestijlen

Er zijn vele manieren om het interieur te decoreren. Bovendien is het kleurgebruik hierbij geheel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de sfeer die je wilt creëren in de bewuste ruimte. Er zijn geen strikte regels voor het decoreren van een ruimte. Om toch wat handvatten te bieden, geven we hieronder enkele voorbeelden van de meest populaire manieren van decoreren in huis. Wilt u trouwens een totaaloverzicht zien van alle kleuren? Kijk dan op de pagina Kies je kleur.

Gekleurde muren met wit houtwerk

De meest traditionele decoratiestijl is die waarbij één kleur gebruikt wordt op de muren en witte glansverf op het houtwerk is aangebracht. Vaak is dit dezelfde kleur wit als die op het plafond. Dit geeft een zeer strakke, maar soms ook wat harde uitstraling aan een kamer. Om het contrast te verzachten, kies je voor een kleur wit op het houtwerk die beter combineert met de kleur op de muren. Dit zal het contrast wat afvlakken. Zo worden de onderdelen in de ruimte wat minder afgebakend. De kamer zal hierdoor groter aanvoelen. Wanneer je online een verfkleur kiest, worden de aanbevolen complementaire neutrale kleuren ernaast getoond.

De ruimte vergroten met lichte muren en donkerder houtwerk

Een goede manier om licht en ruimte te creëren, is om de lichtste kleur die je hebt gekozen te gebruiken op het grootste oppervlak in de kamer. Denk hierbij aan de muren. Gebruik vervolgens een donkerdere tint op het houtwerk. Dit werkt vooral goed als je gebruikmaakt van een neutraal kleurenschema. Het geeft namelijk een meer aangekleed gevoel aan de kamer. Het gebruik van een donkerdere kleur op de plinten laat de muren lichter lijken door het contrast. Alles boven de plinten lijkt lichter wanneer je plinten in een donkerdere tint verft. Hierdoor krijgt heel de kamer een lichtere uitstraling. Bovendien creëer je hiermee een sterke eigentijdse uitstraling.

Dezelfde kleur op de muren en het houtwerk

Het gebruik van dezelfde kleur op zowel de muren als het houtwerk is erg populair in moderne interieurs. Hiermee creëer je namelijk een zeer sterke en strakke look. Bovendien breng je zo ook meer rust en ruimte in het interieur, omdat er geen contrasten zijn die de aandacht afleiden.

Het contrast tussen muren en plafonds

Plafonds hoeven niet wit zijn! De hoogte van een plafond wordt niet alleen bepaald door de kleur, maar ook door het contrast tussen de kleur van de muur en die van het plafond.

Wanneer je de muur een kleur geeft en het plafond helderwit maakt, zal de aandacht vooral liggen op het sterke contrast tussen de twee kleuren. Je wordt je zo erg bewust van waar de muren ophouden en waar het plafond begint. Het plafond lijkt hierdoor een stuk lager.

Kies je echter voor een witte kleur op het plafond die meer correspondeert met de kleur op de muren, zal de overgang van de muur naar het plafond natuurlijker overkomen. Hierdoor lijkt het plafond hoger.

Plafonds hoger of lager laten lijken met Farrow & Ball verf

Om een laag plafond hoger te doen lijken, kun je het beste voor een lichte, koele witte tint kiezen. Denk bijvoorbeeld aan Farrow & Ball verfkleur James White No. 2010 of All White No. 2005.

Wil je juist een hoog plafond lager laten te lijken? Kies dan voor diepere en warmere witte tinten, zoals String No. 8.

James White 2010All White 2005String 8

Heb je kleuren met een grijze, groene of blauwe basis op de muur? Gebruik dan Slipper Satin No. 2004 op het plafond. Voor muren met een meer gele basiskleur is New White No. 59 heel geschikt. Voor bruine en rode kleuren op de muur, gebruik je Dimity No.2008 op het plafond.

Slipper Satin 2004New White 59Dimity 2008

2. Eetkamers

Sterke kleuren doen het geweldig in eetkamers, ze geven een dramatische en intieme sfeer en creëren de perfecte plek om gezellig samen te zijn. Durf te kiezen voor een sterke kleur!- probeer aubergine No.222, Radicchio No. 96 en Chappell Green No.83 – met hun volheid en warmte zijn ze een ideale keuze voor eetkamers, die vaak worden verlicht met kaarslicht. De rijke, donkere, fluwelige tonen worden versterkt door het licht en geven een verfijnde en rijke uitstraling.

Brinjal 222Radicchio 96Chapel Green 83

3. Keukens

De keuken is vaak één van de drukste ruimtes in huis, dus een kalmerende kleur zoals James White No.2010 zou een goede keuze zijn. De groene basis van deze kleur correspondeert met de natuur en dat is bijzonder effectief in keukens met aangrenzende serres of keukens die uitkomen op de tuin. Probeer James White No.2010 op de muren en de Terre Vert No.234 op het keuken meubilair om het ultieme gevoel van rust te behouden.

James White 2010Vert de Terre 234

In keukens met onbeschilderde houten kastjes, kiest u voor Joa’s White No.226 op de muren,deze kleur combineert erg goed met eiken, esdoorn en kersenhout. Bij donkere mahonie of walnootkleurige kastjes is Setting Plaster No.231 een harmonieuze kleur voor op de muren. Zowel Joa’s White No.226 als Setting Plaster No.231 hebben een natuurlijke warme aardsheid over zich, die het hout zal doen opleven.

Joa’s White 226Setting Plaster 231

4. Hal en gang

De eerste indruk van uw huis is heel belangrijk – het moet een ‘welkom’ gevoel geven maar toch stijlvol zijn. Gedurfd kleurgebruik zorgt hierbij voor glamour en een stijlvolle ontvangst. Voor een indrukwekkende sfeer, kiest u voor de geweldige kleur London Clay No.244 op de muren en Charleston Gray No.243 op het houtwerk.

Dit rijke en uitnodigende kleurenschema geeft een vleugje decadentie. Omdat men nou eenmaal niet veel tijd doorbrengt in de hal en de gang is het een uitgelezen kans om gedurfd te doen en te kiezen voor een opwindende kleur. Voor extra effect kiest u voor hoogglans Full Gloss op de muren.

London Clay 244Charleston Gray 243

5. Slaapkamers

Voor een vrouwelijke uitstraling in de slaapkamer kiest u voor Cinder Rose No.246 samen met Great White No.2006 op het plafond – of Middleton Pink No.245 voor een meisjes-slaapkamer, in combinatie met All White No.2005 en geaccentueerd met de prachtige gedurfde kleur Brinjal No.222.

Cinder Rose 246Great White 2006Middleton Pink 245All White 2005Brinjal 222

De ‘boudoir’ look is erg populair voor vrouwenslaapkamers – deze look kunt u eenvoudig creëren door het gebruik van Calamine No.230, Teresa’s Green No.236 of Archive No.227 gecombineerd met een wat grijziger kleur houtwerk, zoals Slipper Satin No.2004.

Calamine 230Teresa’s Green 236Archive 237Slipper Satin 2004

Voor een mooie en wat frissere uitstraling kiest u voor Ringwold Ground No.208 of Cooking Apple Green No.32 afgebiesd met een wat romiger kleur houtwerk, zoals White Tie No.2002. Als alternatief kunt u kiezen voor Pavilion Blue No.252 deze geeft een prettig, fris gevoel.

Ringwold Ground 208Cooking Apple Green 32White Tie 2002Pavilion Blue 252

Voor een mannelijke uitstraling in de slaapkamer adviseren we Elephant’s Breath No.229, Light Blue No.22 of Vert de Terre No.234, deze kleuren zijn allen erg populair.

Elephant’s breath 229Light blue 22Vert de Terre 234

Probeer hierbij een veel donkerder houtwerk en deur, zoals bijvoorbeeld Hague Blue No.30 met Light Blue No.22 of Lichen No.19 met Vert de Terre No.234. Hierdoor ontstaat een zeer stijlvolle ‘clubachtige’ look zonder overheersende kleuren.

Haque Blue 30Light Blue 22Lichen 19Vert de Terre 234

6. Kinderkamers

De uitdaging van het decoreren van kinderkamers is een kleurenschema te kiezen waar zowel de ouder als het kind blij mee is. Het gebruik van kleine gebieden met een sterke kleur, naast meer neutrale muren voldoet meestal aan de wensen van beide partijen. De eenvoudigste manier van decoreren is in dit geval het gebruik van een sterke kleur op het houtwerk en een lichtere tint op de muren.

Door het gebruik van een lichtere kleur op het grootste oppervlak lijkt de kamer groter. Voor jongenskamers is Borrowed Light No.235 een goede keus voor op de muren, met Parma Gray No.27 op het houtwerk. Met dit kleurenschema creëert u een sterke uitstraling, met een gelukzalig strandgevoel.

Parma Gray 27Borrowed light 235

Als u een wat warmer schema wilt, probeer dan Pale Powder No.204 op de muren,gecombineerd met Green Blue No.84 op het houtwerk. Beide kleurenschema’s kunnen worden aangevuld door toevoeging van de derde -sterkere- kleur – Hague Blue No.30 voor het eerste schema en Chappell Green No.83 voor de tweede. Deze kunnen gebruikt worden als accentkleur op de plinten, de kasten of ander meubilair.

Chappell Green 83Pale Powder 204Hague Blue 30Green Blue 84

Een opvallende muur met behang kan zeer goed in de smaak vallen bij meisjes – in het bijzonder Vermicelli BP1548 gecombineerd met All White No.2005 muren.

All White 2005Vermicelli BP1548

Het loont de moeite om na te denken over hoe één opvallende muur de vorm van de kamer zal beïnvloeden. Sterke warme kleuren komen naar je toe, terwijl koelere, lichtere kleuren verder weg lijken- wanneer je een lange smalle ruimte decoreert breng dan het behang aan op de korte muur. Het gebruik van sterkere kleuren in nissen en boekenkasten is zeer effectief in kinderkamers. Deze kleur kan eenvoudig worden veranderd als ze ouder worden en hun smaak verandert.

7. Wandbetimmering

Sierlijst

Een sierlijst is een soort plint, die tot op ongeveer heuphoogte rondom de kamer is aangebracht, ter bescherming van de muur tegen het stoten met meubilair. De sierlijst wordt traditioneel in dezelfde kleur geverfd als de rest van het houtwerk, maar dit kan een ‘witte streep’ rond een ruimte creëren – door de aandacht te vestigen op iets dat in essentie functioneel is in plaats van decoratief.

Met een sierlijst heeft u de uitgelezen mogelijkheid om 2 kleuren te gebruiken binnen één ruimte, of één kleur en behang. Als u wilt dat de ruimte groter lijkt, kunt u het beste gebruik maken van de sterkere kleur onder de lijst en een lichtere kleur erboven, bijvoorbeeld Cat’s Paw No.240 onder en String No.8 erboven. Dit geeft de kamer een ruimere uitstraling. Voor de lijst en het houtwerk, is een sympathieke kleur wit ook heel geschikt, zoals Off-White No.3 om een schril contrast te vermijden. Als de sterkere kleur in het bovenste gedeelte wordt gebruikt, zal het lijken of de muren op je af komen. Kiest u liever voor een eigentijdse uitstraling, dan kunt u één en dezelfde kleur gebruiken vanaf bovenaan de sierlijst tot onderaan de plint.

Off-White 3String 8Cat’s Paw 240

Lambrisering

Het is enorm populair geworden om wandpanelen in één effen kleur te schilderen – dezelfde kleur van de onderkant van de plint tot en met de sierlijst van de lambrisering. Dit geeft een zeer strakke en eigentijdse uitstraling, vooral als gekozen wordt voor een vrij sterke kleur, zoals Charleston Gray No.243 of Blue Gray No.91. Er is bovendien een groot historisch precedent – veel Georgiaanse huizen werden op deze manier geschilderd.

Blue Gray 91Charleston Gray 243

Hoe dan ook, wanneer u gaat voor lambrisering, is het het beste om te kiezen voor drie verschillende tinten van dezelfde kleur. Zoals bijvoorbeeld Old White No.4, Lime White No.1 en Slipper Satin No.2004 of String No.8, Matchstick No.2013 en White Tie No.2002.

White Tie 2002Old White 4Lime White 1Slipper Satin 2004Matchstick 2013String 8

Voor het mooiste effect, gebruikt u de donkerste kleur op de stijlen en de sierlijst (de buitenkant van het wandpaneel), de middelste kleur op het wandpaneel zelf (de platte binnenste delen) en het lijstwerk op het paneel verft u in de lichtste kleur.

8. Ideeën voor buitenshuis

Ook buiten creëer je een unieke uitstraling met de verkleuren van Farrow & Ball. Heb je er bijvoorbeeld wel eens over nagedacht om je kozijnen, schutting of metselwerk een kleurtje te geven? Ook voor bloempotten en tuinmeubilair heeft Farrow & Ball mooie verfkleuren in de collectie. Wij adviseren je graag over de mooiste kleuren voor jouw exterieur.

Maak fantastische kleurenschema’s voor deuren en ramen, metselwerk buiten of voor in uw tuin door toepassing van een van de volgende kleurencombinaties. Alle 132 Farrow & Ball kleuren zijn verkrijgbaar in Exterior Eggshell en Full Gloss, die beide buiten kunnen worden gebruikt voor uw deuren, ramen en tuinmeubelen. Onze Exterior Masonry muurverf is ook beschikbaar in meer dan 100 kleuren.

Buitendeuren, ramen en kozijnen

Kozijnen beschilderd in kleuren zoals Card Room Green No.79 of Oval Room Blue No.85 zullen iedere gevel doen opleven, maar wees voorzichtig dat u niet meer dan drie verschillende kleuren gebruikt aan de voorzijde van uw woning, anders zal het er rommelig uit gaan zien. Schilder uw voordeur en kozijnen in dezelfde kleur, maar gebruik twee verschillende soorten afwerking voor extra effect – Full Gloss op de deur en Exterior Eggshell op de kozijnen.

Card Room Green 79Oval Room Blue 85

Klassieke kleuren zoals zwart en rood zijn heel geschikt voor voordeuren – probeer Pitch Black No.256 of Incarnadine No.248 voor een klassieke, stijlvolle look.

Pitch Black 256Incarnadine 248

Andere populaire kleuren voor uw voordeur zijn onder andere Plummett, Studio Green, Black Blue en Hague Blue, die in Full Gloss zeer elegant overkomt. Anderzijds geven de kleuren Blue Gray of Lichen in Exterior Egshell een meer ontspannen en eigentijdse uitstraling.

Hague Blue 30<