Douglas hout behandelen met Douglas Olie

Wie heeft er tegenwoordig geen douglas (of lariks) hout in zijn tuin? Een schutting of tuinhuisje maar ook pergola's en tuinmeubels zijn steeds vaker uitgevoerd in douglas hout. Deze mooie houtsoort is dan ook heel geschikt voor ons klimaat. In de loop der tijd verweert het hout echter wel een beetje. Daarom wordt een goede behandeling van het hout aangeraden. Douglas hout behandelen doe je met Finess Douglas Olie. In dit blog lees je hoe je het douglas hout in en om jouw huis met deze olie mooi houdt.

Image alt text-image

Wat voor houtsoort is douglas hout?

Douglas hout is een naaldhoutsoort afkomstig uit Noordwest-Europa. Deze van nature duurzame en sterke houtsoort is uiterst breed toepasbaar. Douglas hout wordt veelal gekozen als duurzaam alternatief voor geïmpregneerd grenen. Die houtsoort zit namelijk vol schadelijke stoffen. Met douglas hout heb je dus niet alleen een mooiere houtsoort te pakken, maar ook een milieuvriendelijkere houtsoort.

Is Douglas Olie milieuvriendelijk?

Douglas hout is een mooie, duurzame houtsoort voor in en om het huis. Je wil natuurlijk wel dat dit hout er mooi uit blijft zien! Dat kan met Douglas Olie van Finess. Finess Douglas Olie is een oliegedragen, en geeft een mooie kleur aan het hout, hiermee lijkt het erg op de bekendere Hermadix Douglas Olie. Douglas Olie geeft het hout een matte afwerking en zorgt dat de warme originele tekening van het hout behouden blijft. Dit komt doordat de olie het hout goed beschermd tegen wind, regen en zonlicht wat zorgt voor een duurzame bescherming. Bovendien is Finess Douglas Olie sneldrogend en en met een platte kwast of blokwitter aan te brengen.

Douglas Olie in verschillende verpakkingen

Douglas Olie is verkrijgbaar in twee verpakkingen, 2,5 of 750 ml. Douglas Olie Naturel geeft een transparante afwerking aan het hout. Hierdoor behoudt douglas hout zijn oorspronkelijke kleur, hoewel hij wel iets minder rood is dan onbehandeld douglas hout. Olie is wel een product dat u jaarlijks opnieuw moet doen om het mooi te laten laten blijven.

Douglas Beits in drie varianten

Naast douglas olie verkopen we ook nog 3 verschillende soorten douglas beits, namelijk in Transparant, Red Wash en Grey Wash variant. Het verschil van beits ten opzichte van olie is dat er echt een laag op zit, het trekt niet het hout in. Het voordeel hiervan is dat een beits langer meegaat dan een olie, het heeft dus minder onderhoudswerk. Het nadeel volgens velen is dat ze de lichte glans die beits met zich mee brengt minder mooi vinden dan het uiterlijk van een ingetrokken olie.

Douglas hout behandelen

Douglas Olie breng je gemakkelijk aan op een droge, schone en vetvrije ondergrond. Het beste is om de Douglas Olie met een platte kwast op het hout aan te brengen. Breng de Douglas Olie rechtstreeks vanuit het blik aan. Het is niet nodig om de olie eerst nog te verdunnen. Wel moet de olie voor gebruik goed worden doorgeroerd. Vervolgens breng je met de kwast een volle laag olie op het hout aan. Wil je extra bescherming? Breng dan nog een extra laag aan.

Let op! Zuigt het douglas hout de olie niet meer op, omdat het hout al verzadigd is? Dan moet je stoppen met schilderen en geen extra laag meer aanbrengen!

Douglas hout onderhouden

Heeft je hout na een tijdje een nieuw onderhoudslaagje nodig? Dan volstaat het om het hout even licht op te schuren. Daarna kun je direct een nieuwe laag aanbrengen. Hebben slechts bepaalde delen van het hout weer een nieuw laagje olie nodig? Het voordeel van douglas hout behandelen met olie is dat je het hout plaatselijk kunt bijwerken. Je hoeft dus niet het hele houtoppervlak opnieuw te behandelen als dat niet nodig is!