Grondverf, wanneer en welke?

Voor veel mensen is de term grondverf en primer verwarrend maar deze worden veelal door elkaar gebruikt. Het komt er op neer dat de termen geen daadwerkelijk verschil met zich meebrengen. In dit blog bekijken we wanneer men grondverf gebruikt en wat voor grondverf er geschikt is voor uw klus.

Image alt text-image

Wanneer kies je voor een grondverf? En vooral welke?

Men dient grondverf te gebruiken op het moment dat u van plan bent een slecht hechtende ondergrond over te gaan schilderen. Een aantal voorbeelden van slecht hechtende ondergronden zijn: kaal hout, MDF, kunststof of een oude verweerde verflaag. Een verflaag die nog in goede staat is hecht vaak nog wel goed, hier hoeft u dus geen grondverf op te gebruiken.

Bekijk voordat je een grondverf koopt goed of deze geschikt is voor de ondergrond die je wil schilderen en let er ook op dat je een grondverf op dezelfde basis gebruikt als dat je eindlaag wordt. Watergedragen grondverf onder een watergedragen lak en datzelfde geldt voor terpentine-gedragen grondverf.

Verschillende soorten grondverf

We behandelen in dit blog 2 hoofdcategorieën met grondverf, dit zijn watergedragen (meestal voor binnen) en terpentinegedragen (meestal voor buiten) grondverven. Daarnaast kijken we ook nog even naar een speciaal soort grondverf namelijk hechtprimer.

Grondverf op terpentinebasis

Qua grondverf op terpentinebasis is er niet veel beters te verkrijgen dan de grondverf van Sikkens. Een mooi voorbeeld van een standaard terpentinegedragen grondverf is de Sikkens Rubbol Primer. Deze grondverf is weervast, makkelijk verwerkbaar en heeft een hoog rendement. Daarnaast heeft Sikkens hier ook een hoogvullende variant van, de Sikkens Rubbol Primer Extra. De laatste grondverf op terpentinebasis die Sikkens aanbiedt is Rubbol Primer Express. Deze grondverf is vochtregulerend, sneldrogend en uitermate geschikt voor buiten.

Grondverf op waterbasis

Voor grondverf op waterbasis kijken we naar het aanbod van SPS. Hier hebben we de SPS Multi-Primer. Dit is een grondverf die, zeker voor een watergedragen grondverf, makkelijk te verwerken is. Daarnaast is SPS Multi-Primer geurarm en breed toepasbaar. Dit is de ideale primer om binnen stukken hout mee te overschilderen. Let wel dat deze grondverf buiten niet gebruikt kan worden.

Naast de SPS Multi-Primer is er ook nog de Multi-Primer Plus. Dit is een watergedragen hechtprimer die naast gebruik op hout dus ook op een legio aan andere ondergronden gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld MDF, kunststof en sommige metaalsoorten om er maar een paar te noemen. Verder lijkt de Multi-Primer Plus veel op zijn naamgenoot qua eigenschappen.

Heeft u verder nog vragen of komt u er niet aan uit? Schroom dan niet om contact op te nemen met onze verfspecialisten.