Hoe kies ik de juiste verfroller of kwast?

Als je begint aan een verfproject kom je voor een hoop keuzes te staan. Van kleuren tot verftypes en merken én natuurlijke alle bijbehorende verfbenodigdheden. Er wordt vaak veel tijd besteed aan het kiezen van de perfecte kleur en het juiste type verf. De verfbenodigdheden die je kiest zijn enorm belangrijk om deze zorgvuldig gekozen verf ook zo mooi en makkelijk mogelijk op de muur te krijgen.

In dit blog gaan we je helpen met de keuze van kwast en/of roller, want er is een hoop aanbod om uit te kiezen. Met deze tips kom je erachter welke roller of kwast je nodig hebt voor jouw project.

Image alt text-image

Wanneer gebruik je een verfroller of een kwast?

Bij veel verfklussen wordt een combinatie van verfrollers en kwasten gebruikt. Voor het verven van muren zijn verfrollers handig voor de grote oppervlakken en kwasten worden vaak gebruikt voor de randen en hoekjes.
Voor verfklussen op hout met houtnerf kun je het beste met een kwast werken. Hiermee kun je met de houtnerf meeverven om deze te accentueren.

Wanneer gebruik je welke verfroller?

Bij het kiezen van de juiste verfroller moet je op twee dingen letten: het type verf wat je gaat gebruiken en de textuur van het te verven oppervlak.

Verfrollers voor gladde muren of muren met textuur

Voor gladde muren of muren met textuur maak je het beste gebruik van verschillende verfrollers. Als je op een muur met een grove textuur, gebruik maakt van een gladde verfroller zullen in alle gaatjes van de textuur puntjes te zien blijven van de originele kleur. Als je andersom een verfroller voor getextureerde muren gebruikt op een glad gestucte muur, zul je ineens allemaal afdrukjes in de verf krijgen.

Het is dus van belang om de juiste roller te kiezen bij de textuur van de muur. Voor gladde muren en ondergronden kun je schuimrollers, viltrollers en zachte gladde rollers gebruiken. Goede verfrollers voor gladde muren zijn de Anza PRO Antex roller en de Anza PRO Rimax.

Voor muren met een beetje tot een grove textuur kun je beter een roller kiezen met vezels. Al deze individuele vezels kunnen in alle hoekjes en gaten van de textuur komen waardoor de verf overal terecht komt. Let hierbij wel op hoe grof de textuur is. Een kale bakstenen muur is zo grof dat er scherpe randjes aan zitten die een roller kan beschadigen. Daar heb je dus een extra stevige roller voor nodig zoals de Anza PRO Wistex. Voor een grove muur zonder scherpe delen kun je ook de Anza PRO Rimax gebruiken. De Anza PRO Micmex is de perfecte roller voor bijna elke binnenmuur met een medium textuur.

Verfrollers voor watergedragen of synthetische verf

Naast de textuur moet je ook letten of het verftype wat je gaat gebruiken. Het gebruiken van de verkeerde roller voor je verftype kan zorgen voor een gekke textuur en slechte afwerking van de verf, zoals een sinaasappelhuidje. Ook gaaf de verfroller minder lang mee.

Om erachter te komen welke verfroller geschikt is voor welke verf lees je de productomschrijving. Bij twijfel kun je altijd kiezen voor een hybride roller. Deze zijn geschikt voor zowel watergedragen als synthetische verf. Een muurverf voor binnen is eigenlijk altijd watergedragen en kun je dus altijd gebruiken met kwasten en rollers voor watergedragen verf.

De vorm van je verfroller

Het effect van de vorm van je verfroller wordt nog wel eens onderschat. Veel budget verfrollers zijn recht van vorm, maar deze vorm kan ervoor zorgen dat de verf dikker aangebracht wordt op de randjes van de roller. Om dit op te lossen moet je vaak terug over delen die je al geverfd hebt om deze extra verf netjes te verspreiden. Met een roller met afgeronde uiteinden kun je dit voorkomen en schilder je in één keer een mooi egaal vlak.

Wanneer gebruik je welke kwast?

Bij veel klussen is het handig om een kwast te gebruiken. Voor de randjes van de muur of voor houtwerk is een kwast vaan erg handig. Er zijn veel verschillende soorten kwasten. Van platte kwasten en blokwitters tot ronde kwasten of wegwerpkwasten. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten.

Kwasten voor watergedragen verf of synthetische verf

Ook bij kwasten is er verschil tussen kwasten voor watergedragen verf of synthetische verf. Sommige kwasten hebben een mix van haren waardoor deze hybride is en geschikt is voor beide soorten verf. De meeste kwasten van varkensharen zijn geschikt voor verf op synthetische of oplosmiddelbasis en kwasten met synthetische haren zijn geschikt voor kwasten op waterbasis. Bij de kwasten van Anza PRO is dit extra makkelijk te herkennen. Rood is voor synthetische verf en blauw is voor watergedragen verf.

Budget kwast of duurdere kwast

Mogelijk wil je niet veel geld uitgeven aan je verfklus. Dan kan een wegwerp of budgetkwast een goede optie zijn. Deze kwasten hebben echter een belangrijk nadeel. Ze verliezen vaak haren tijdens het verven. Belangrijk om mee in overweging te nemen bij het kopen van een kwast.

De vorm van de kwast

Ronde kwasten worden vaak gebruikt voor het besnijden van de randjes, maar voor de minder gevorderde schilder zijn er ook speciale kwasten met een extra handige vorm. Zoals de driehoekige Anza PRO Platinum pro kwast.
Platte kwasten zijn erg geschikt voor het aanbrengen van beits of vernis. Deze wordt ook vaak gebruikt voor het aanbrengen van krijtverf. Blokwitters of blokkwasten zijn erg geschikt voor het verven van een muur.