Hoe schilder ik een trap?

Is de trap in huis toe aan een nieuwe laklaag of kleur? Wanneer je een trap gaat schilderen, is de juiste voorbereiding het halve werk. Een trap verven doe je natuurlijk het liefst met sneldrogende verf. Zo kun je de trap snel weer gebruiken. Maar wat is nu de beste trapverf, hoe ga je te werk en waar moet je allemaal opletten bij het schilderen van je trap? Wij geven je antwoord op deze vragen zodat jij jouw trap verft als een professionele schilder! Ook vertellen we hoe je ervoor zorgt dat je tijdens het schilderen van de trap nog steeds naar boven en naar beneden kunt lopen. Handig!

Image alt text-image

Wat is goede trapverf?

Een goede trapverf voor het dekkend schilderen van een houten trap is een verf op basis van zogenaamde (poly)urethaan-alkydhars. De urethaan zorgt voor een extra harde-, krasvaste- en slijtvaste verflaag.

Traplak verrijkt met polyurethaan is bij vele fabrikanten verkrijgbaar in hoogglans of zijdeglans. Wil je liever een matte trapverf? Dan is de de Sikkens Rubbol BL Rezisto Mat de beste keuze. Deze Engelse verfmerken bieden met hun Floor Paint een sterke vloerverf die ook uitermate geschikt is voor trappen. Je kunt ook een antislip matte vernis op je trap zetten bijvoorbeeld van CetaBever

Let op! Wanneer je jouw trap wilt verven met een Sikkens BL Rezisto gebruikt, is het gebruik van de juiste erg belangrijk!

Met Farrow & Ball Floor Paint schilder je jouw trap in een mooie matte kleur

De meest slijtvaste verf voor de trap

De trap wordt dagelijks intensief gebruikt, waardoor hij erg slijtagegevoelig is. Om te zorgen dat je trap niet te snel slijt, is het belangrijk om hem te schilderen met slijtvaste verf.

Wil je een écht slijtvaste verf om de trap mee te schilderen? Gebruik dan een tweecomponenten traplak, zoals . Deze zijdeglanzende polyurethaan traplak is een extreem slijtvaste verf. Door zijn formule op waterbasis is de coating geurarm. Bovendien is Rust-O-Thane 9200 een sneldrogende trapverf die al binnen 24 uur overschilderbaar is. Alsof dat nog niet snel genoeg gaat, is de traplak ook al binnen twee dagen uitgehard. Dat is extreem snel, waardoor deze coating tot een van de beste trapverven op de markt behoort.

Antislip trapverf van Sigma

De Nederlandse verffabrikant heeft met de S2U Nova serie ook een bijzonder goede kwaliteit trapverf ontwikkeld om trappen van een sterke hoogglans of zijdeglans laklaag te voorzien. De duurzaamheid valt of staat ook in dit geval met het gebruik van de juiste grondverf, namelijk de . Houd hierbij wel rekening met een eventuele vergeling van de verf als je de hoogglans variant gebruikt.

Sigma S2U Nova Traplak is niet alleen slijtvast, maar ook nog eens antislip!

Nieuw in de S2U Nova serie is de : een antislipverf voor de trap. De Sigma trapverf met antislip is krasvast en goed reinigbaar. Het is bovendien een slijtvaste verf. De keiharde traplak op waterbasis is voorzien van de LTA+ technologie. Daardoor biedt de verflaag bescherming tegen huidvet en dagelijks gebruik. Deze antislip trapverf is voorzien van kleine korreltjes die ervoor zorgen dat de treden en stootborden stroef worden. Zo kun je veilig de trap op en af lopen zonder uit te glijden. behoort zonder twijfel tot de beste trapverf!

Image alt text-image

Stappenplan om je trap te schilderen!

Nu je weet welke verf je nodig hebt voor het schilderen van je trap, komt het schilderen zelf aan bod.

1. Begin met je trap schilderklaar maken

Voordat je de trap gaat schilderen, moet je deze eerst schilderklaar maken. Voor bovenstaande trapverven is de voorbehandeling extra belangrijk voor een goede hechting van de verflaag. Zorg dat je afbladderende verf verwijderd en repareer beschadigingen op de trap met plamuur. Maak de ondergrond of de oude verflagen goed schoon met een ontvettend reinigingsmiddel als St. Marc of Universol. Daarna moet je de trap schuren om de ondergrond ruw te maken zodat de nieuwe verflaag goed hecht.

Het is ook belangrijk de omgeving goed af te plakken. Je wilt natuurlijk niet dat er verf op de vloer of muur terechtkomt. Dek daarom goed de vloer af met afdekfolie en plak de muren af met afplaktape!

2. De trap schilderen met meerdere lagen verf

Omdat de trap intensief wordt gebruikt, is het aan te raden om twee lagen grondverf aan te brengen. De grote delen kun je met een roller doen, maar voor de zijkanten en hoeken raden we aan om een kwast te gebruiken. Vergeet niet om na het aanbrengen van iedere verflaag de trap opnieuw stof- en vetvrij te maken en licht op te schuren. Zo zorg je dat alle verflagen goed hechten!

3. De trap aflakken

Na het aanbrengen van de grondlagen kun je de trap aflakken. Ook van de laklaag kun je het beste meerdere lagen aanbrengen. Zo weet je zeker dat de verf niet te snel van de trap slijt. Twee verflagen is hierbij vaak voldoende.

Let op! De optimale hardheid van de trapverf wordt pas na 2 á 3 weken bereikt. Dus ook al is de traplak droog, in het begin is deze nog kwetsbaar. Wees de eerste weken dus nog voorzichtig als je het resultaat echt wilt laten blijken!

Wel of geen parketlak over je trapverf?

Er wordt vaak aangeraden om parketlak over trapverf aan te brengen, maar dit heeft geen toegevoegde waarde. Je bespaart dus tijd en geld door een duurdere trapverf aan te schaffen. De prijs van bovengenoemde producten ligt tussen de 35 tot 50 euro per liter.

Bespaar tijd en geld door te investeren in een goede traplak

Tip! Zo kun je de trap tijdens het schilderen blijven gebruiken

Je kunt je trap echt niet missen in je dagelijkse routine. Hoewel veel trapverf snel droogt, is het natuurlijk wel handig als je gewoon naar boven en beneden kan als de verf nog niet helemaal droog is.

Om dus te voorkomen dat je bovenaan een geschilderde trap staat en niet naar beneden kunt: schilder niet gelijk alle treden en stootborden maar sla er steeds één over! Door de treden en stootborden van de trap om en om te verven, kun je de trap altijd blijven gebruiken.

Tip! Plak om vergissingen te voorkomen een post-it briefje of een stukje schilderstape op de droge treden om aan te geven op welke treden je kunt lopen.

Image alt text-image