Mat, zijdeglans of hoogglans verf of lak?

Mat, zijdeglans of hoogglans verf? Muurverf en lak is verkrijgbaar in verschillende glansgraden. Van extra mat tot hoogglans: iedere glansgraad zorgt voor een andere uitstraling. Naast het uiterlijk, verschilt ook de manier van onderhoud per glansgraad.

Hoe bepaal je nu de beste glansgraad voor jouw schilderklus? In dit blog leg ik de verschillen tussen matte, zijdeglans en hoogglans verf en lak uit.

Image alt text-image

1. Matte verf: van extra mat tot kalkmat

Om te beginnen zijn er diverse soorten matte verven en lakken te onderscheiden. Iedere fabrikant heeft hier ook nog eens zijn eigen naam voor. Veel gehoorde benamingen zijn extra mat, kalkmat, zijdemat en gewoon mat. Al deze matte verven en lakken geven geen glans. Dit zorgt voor een rustig effect.

Daarnaast camoufleert matte verf het beste. Is de ondergrond van je verlaag oneffen en wil je dit verdoezelen? Kies dan voor een matte verf. Uiteraard kun je matte verf ook gewoon op effen ondergronden gebruiken. Let wel op dat matte verven en lakken lastiger schoon te maken zijn dan glanzende verven en lakken.

Tip! Omdat de benamingen voor matte verf en lak zo verschillen, kun je jezelf het beste bij de verfspeciaalzaak laten adviseren over de beste matte verf voor jouw woning of matte lak voor jouw meubel. Uiteraard hoef je hiervoor niet langs te komen, maar kun je gewoon online contact met ons opnemen.

Matte muurverf: de standaard glansgraad voor op de muur

Een matte afwerking is de standaard voor het schilderen van muren. Afhankelijk van de ruimte die je schildert, zijn er verschillende matte muurverven op de markt. De populairste matte muurverven per merk zijn:

  • Paintura Muratex Muurverf Mat: deze extra matte muurverf is extreem afwasbaar en kan zowel voor binnen als buiten gebruikt worden, een echte topper dus!
  • Farrow & Ball Estate Emulsion: deze extra matte muurverf wordt ook wel Farrow & Ball krijtverf genoemd. Deze muurverf geeft de karakteristieke kalkmatte afwerking waar Farrow & Ball bekend om staat.
  • Little Greene Absolute Matt Emulsion: deze kalkachtige matte muurverf van Little Greene is de bestverkochte Little Greene verf op de markt. Dat is ook niet zo gek gezien de prachtige kalkmatte uitstraling.
  • Sigma Pearl Clean Matt: het bijzondere aan de Sigma Pearl Clean Matt is dat deze muurverf uitstekend te reinigen is. Dit in tegenstelling tot de meeste matte muurverven. Ideaal voor in de keuken bijvoorbeeld.
  • Wijzonol Extramat Muurverf: ook de extramatte muurverf van Wijzonol is goed te reinigen. Deze matte muurverf geeft een kalkmatte afwerking aan je muren.
  • Sikkens Alphacryl Pure Mat SF: met deze extreem matte muurverf zijn de muren van het Rijksmuseum geschilderd. De extreem matte verf laat de kunst in het museum echt tot leven komen. Kun je nagaan wat deze verf voor jouw interieur kan doen!
  • SPS Resimat: Deze kalkmatte muurverf van SPS gaat de strijd aan met de verf van de grote Britse verfmerken. En door zijn goede schrobvastheid is hij ook nog eens bijna overal te gebruiken.

    Matte lak: schilder meubels en andere oppervlakken eens met matte verf

    Al deze merken hebben ook kwalitatief hoogwaardige matte lak in het assortiment. De populairste zijn Farrow & Ball Dead Flat, Sigma S2U Nova Matt, SPS Mat PU-A, Sikkens BL Magura en Wijzonol Matlak.

Image alt text-image

2. Zijdeglans lak én muurverf

Zijdeglans zit in het midden qua glansgraad en wordt ook weleens ‘satin’ verf genoemd. Het is niet zo glanzend als hoogglans, maar ook zeker niet mat. Hierdoor zijn oneffenheden in de ondergrond minder te verdoezelen dan met een matte verf of lak. Zijdeglans verf of lak is daarentegen makkelijker schoon te maken dan matte verf. Gebruik zijdeglans verf of lak voor een warmere uitstraling.

De standaard voor lakverf is een zijdeglans afwerking. Enkele top zijdeglanslakken zijn de Sigma S2U Nova Satin, Farrow & Ball Modern Eggshell, SPS Satin PU-A en Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin.

Toch zijn er ook zijdeglans muurverven op de markt. Enkele toppers zijn de Sigmapearl Clean Satin, Solodek Satin en Sikkens Alphatex IQ.

3. Hoogglans verf: voor een schitterend duurzaam schilderresultaat

Hoogglans verf en lak is de meest glanzende van de drie. Hierdoor benadrukt hij de ondergrond extra sterk. Gebruik hoogglans verf daarom alleen op een oneffen ondergrond als je deze wilt benadrukken. Anders kun je beter voor een zijdeglans of matte verf of lak kiezen.

Op een effen ondergrond geeft hoogglans verf of lak een super strak en glad resultaat. Dit geeft een mooi glanzend effect. Tot slot is hoogglans verf het gemakkelijkst schoon te maken. Ideaal voor ruimtes die snel vies worden, zoals een kinderkamer of de keuken.

Doordat hoogglans verf het makkelijkst te reinigen is, wordt lak met een hoogglans afwerking vaak buiten gebruikt. De populairste hoogglans lakverf per merk is:

Mat, zijdeglans of hoogglans verf?

Heb je naar aanleiding van dit blog nog vragen over de glansgraad van verschillende verfsoorten? Laat hieronder dan een reactie achter. We helpen je graag!

Image alt text-image