Schilderen bij hoge temperaturen

Wanneer je gaat schilderen, is het fijn als je buiten kunt werken. Dan helpt het als het mooi weer is. Maar wat wij mooi weer vinden, verschilt van wat een verf fijn vindt. Bij een te warme temperatuur ontstaan er blaasjes in de verf. Dat is zonde, want dat blijf je zien. Vanaf welke temperatuur zou je niet meer moeten schilderen? En hoe zorg je ervoor dat jouw verfklus ook op een warme dag een succes wordt?

Image alt text-image

Vanaf welke temperatuur heeft verf last van de warmte?

In principe kun je tot 30 graden Celsius buiten schilderen. Boven de 30 graden schilderen is geen goed idee. De verf droogt dan namelijk te snel. Daardoor krijg je blaasjes in de verf. Niet mooi om naar te kijken, en een frustrerend resultaat. Bovendien mag je absoluut niet schilderen in de volle zon. Direct zonlicht geeft de grootste kans op schroeien.

Wat dat betreft is de ideale temperatuur om buiten te schilderen tussen de 5 en de 25 graden Celsius. Bij deze temperaturen werkt de verf het best. Aanbrengen en drogen van de verf gaat bij die temperaturen gemakkelijk. Je kunt het best schilderen tussen maart en november.

Waar moet ik op letten bij het schilderen bij hoge temperaturen?

Allereerst: pas op jezelf. Schilderen in de volle zon bij 30 graden is niet fijn. Het helpt het eindresultaat niet, en jouzelf ook niet. Schilder tot maximaal een graad of 25 en nooit in het volle zonlicht. Het is zeker een goed idee om een dag voordat je wil schilderen even het weerbericht te kijken. Wees je er ook van bewust dat het weer in Nederland zomaar kan omslaan. Een extreem warme dag eindigt meestal in onweer.

Het is ook belangrijk dat je schildert als het goed droog is en het niet te veel waait. Wanneer het ‘s morgens nog dauwig is, kun je dus het beste nog niet beginnen met schilderen. Wacht even tot het weer wat droger wordt. Doorgaans kun je op een mooie dag zo rond een uur of 10 beginnen met verven. Waait het te veel? Dan loop je het risico dat de verf te snel droogt. Ook dan krijg je last van luchtbelletjes.

Let niet alleen op het object dat je schildert, maar ook op jezelf. Schilderen bij ontzettend heet weer (boven de 30 graden), kun je het best laten. Niet alleen je verfklus lijdt eronder, maar de schilder zelf ook. Voor je het weet heb je een zonnesteek. Dan duurt je klus nog langer.

Luchtvochtigheid tijdens warm weer

Wanneer je gaat schilderen bij hoge temperaturen, is het belangrijk dat je let op de luchtvochtigheid. Als de luchtvochtigheid onder de 85 procent is, zul je probleemloos kunnen schilderen. Alles daarboven heeft meteen een negatief effect op je schilderklus. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is droogt de verf trager. Daarnaast is er een kans op waterdamp die op verf neerslaat en doffe plekken veroorzaakt.

Wil je echt de briljante luchtvochtigheid weten om binnen te schilderen? Dan is zo’n 50 tot 60 procent. Zoals gezegd moet de luchtvochtigheid buiten onder de 85 procent zijn. Wanneer buiten de luchtvochtigheid 100% is, merk je dat de ondergrond nat is en het water niet opdroogt. De lucht is al verzadigd met water, waardoor de verf niet kan opdrogen.

Wat heb ik nodig om te schilderen bij hoge temperaturen?

Voor buitenschilderwerk kan je met zo goed als elke buitenlak tot 30 graden buiten schilderen. In de productbeschrijving of op de verfblikken kan je lezen wat de ideale temperatuur is voor een verf. We raden wel aan om altijd gebruik te maken van hoogglans, omdat deze wat beter schoon te maken zijn. Denk bijvoorbeeld aan de S2U Allure van Sigma of de Sikkens Rubbol XD High Gloss.

Wanneer je buiten gaat schilderen met warm weer is het belangrijk dat je de juiste kleding aan hebt. Trek iets luchtigs aan, zodat je niet te warm wordt. Kies voor iets wat ook vies mag worden, want bij schilderen hoort het knoeien en morsen nu eenmaal. Neem ook een flesje water mee, zodat je jezelf goed kunt verzorgen. Uitdroging is een groot probleem bij warme temperaturen.

Kortom: let op je verfklus, en op jezelf. Een avond van tevoren het weerbericht kijken en op de dag zelf de buienradar checken zijn goede adviezen. Zo weet je wat voor weer je kunt verwachten. Bestel bij Verfwebwinkel en ontvang je producten snel in huis. Bovendien betaal je niets voor de verzending bij een bestelling van meer dan 50 euro.

Image alt text-image