Schilderen bij lage temperaturen

Wil je buiten schilderen in de herfst of winter? Dan vraag je je misschien af of dat zomaar kan en of je nog ergens op moet letten. Het korte antwoord op de vraag: ‘Kan je schilderen bij lage temperaturen?’ is: ‘Ja’, maar wel met wat nuance. Hoe dat zit, leggen we je graag uit.

Image alt text-image

Vanaf welke temperatuur heeft verf last van het weer?

In principe kun je schilderen tot een temperatuur van 0 graden. Vanaf dat moment krijgt de verf echt last van het weer. Nu is schilderen met koud weer sowieso geen pretje, dus we kunnen je het van harte afraden om in januari met een pak sneeuw te schilderen. Buiten schilderen kun je het best doen tot ongeveer oktober.

Soms breekt nood wet en kun je niet anders dan buiten schilderen in de winter. Wanneer dat noodzakelijk is, kun je het best kiezen voor een verf die geschikt is voor lage temperaturen. Zo zijn er bijvoorbeeld ‘4-seizoenen lakken’ die je ook bij hele hoge en hele lage temperaturen kunt gebruiken. Niet iedere verf is geschikt. Je kunt in principe aanhouden dat schilderen tot 10 graden Celsius prima kan, maar dat je voor lagere temperaturen moet controleren of je verf geschikt is.

Waar moet ik op letten bij het schilderen met koud weer?

Niet iedere verf is geschikt voor schilderen bij lage temperaturen. Of je met een bepaalde temperatuur kunt schilderen, hangt af van hoe de verf droogt. De techniek die in de verf wordt gebruikt, bepaalt hoe lang het duurt voordat de verf droog is. Zo zijn er bepaalde soorten verf die helemaal niet geschikt zijn om met koud weer te gebruiken. Let dus op de consistentie en de samenstelling van de verf.

Wanneer je binnen gaat schilderen, is het belangrijk dat het binnen warm genoeg is, maar niet te warm. Je hebt in de winter waarschijnlijk binnen de kachel aan. Zet de kachel aan op een temperatuur van maximaal een graad of 20. De temperatuur in de ruimte is altijd warmer. Een buitentemperatuur van 30 graden Celsius zal funest zijn voor de verf. Schilder niet binnen bij een temperatuur van minder dan 0 graden. De verf zal dan slecht drogen en vreemde plekken kunnen vertonen. Dat is zonde van de verf en van de moeite.

Welke verf kan tegen lage temperaturen?

Er zijn verschillende soorten verf die je kunt gebruiken bij lage temperaturen. Denk bijvoorbeeld aan de Allure buitenlak van Sigma. Dit is een uitstekende lakverf voor buiten op terpentinebasis. Deze kan je gebruiken tot 0 graden. Onder de 0 graden wordt er niet aangeraden om ermee aan de slag te gaan. Sigma Allure biedt tot wel 10 jaar ‘schildervrij’ garantie. Op ideale temperaturen is deze verf overschilderbaar na 16 uur, maar let op als je gaat schilderen bij lage temperaturen kan dit langer zijn en moet u dus rekening houden met een langere overschilderbaar tijd.

Je kunt ook kijken naar echte 4-seizoenen verf. De 4SO verf van Trimetal is daar een goed voorbeeld van. Deze verf kun je gebruiken bij temperaturen van minimaal 0 en maximaal 30 graden. Het is bovendien een zeer duurzame hoogglanslak, die je prima kunt gebruiken op geveltimmerwerk, betimmeringen, deuren en kozijnen. Het is uitstekend weerbestendig en al na ongeveer 18 uur overschilderbaar. Dan moet het wel een graad of 20 Celsius zijn. Houd daarom rekening met een langere droogtijd bij lage temperaturen.

De verf is zeker een belangrijke keuze die je moet maken als je buiten gaat schilderen met koud weer. Controleer dus eerst of de verf er tegen kan. Anders zul je problemen krijgen bij het drogen van de verf, en bereik je niet het juiste resultaat.

Image alt text-image

Luchtvochtigheid tijdens koud weer

Hoe kouder het wordt, hoe hoger de luchtvochtigheid wordt. Dat heeft gevolgen voor het uiteindelijke resultaat. Verfsoorten komen bij een hoge luchtvochtigheid niet goed tot hun recht. Het kan zelfs zijn dat de kleur van de verf heel dof wordt als je gaat verven met koud weer. De glansgraad gaat omlaag, en kort gezegd ziet het er dan niet mooi uit.

Daarom is het belangrijk dat je verft bij een optimale luchtvochtigheid. Een luchtvochtigheid van minder dan 85 procent is ideaal. Als de luchtvochtigheid 100 procent is, blijft de ondergrond nat en wil het water niet opdrogen. Bij een luchtvochtigheid van hoger dan 85 procent krijg je geen optimale filmvorming. Daardoor komt er condens op de verf.

Op een dag kan de luchtvochtigheid flink schommelen. Het is een goed idee om het weer gaande de dag in de gaten te houden. Het Nederlandse weer is immers verraderlijk.

Kan je schilderen met lage temperaturen?

Buiten schilderen bij temperaturen onder de 0 graden celsius moet je niet doen! De ideale temperatuur is zo tussen de 10 en de 25 graden. Buiten schilderen kun je daarom beter in de herfst of nazomer doen, dan in de winter. Controleer altijd eerst of je verf geschikt is voor lagere temperaturen dan 10 graden celsius.

Er zijn verschillende soorten verf die tegen lage temperaturen kunnen. Bijvoorbeeld de Allure verf van Sigma of de 4SO verf van Trimetal. De luchtvochtigheid is erg belangrijk, omdat een hogere luchtvochtigheid betekent dat de verf niet goed zal drogen, of de glansgraad lager wordt. Dan wordt de verf dof. Een luchtvochtigheid buiten van minder dan 85 procent is ideaal. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze experts. We helpen je graag!

Om je een handje op weg te helpen met het schilderen bij lage temperaturen hebben wij hieronder een top vijf van producten gemaakt die jij kunt gebruiken:

Image alt text-image