Schroeien van verf komt vaker voor bij lijvige verf

Wanneer verf te dik is opgebracht gaat kan het zijn dat het tijdens het drogen gaat rimpelen. Schilders noemen dit 'schroeien'. Schroeien komt vaker voor bij lijvige verf. Een voorbeeld van lijvige verf is alkydhars High Solid of hoogvullende verf. Over het algemeen breng je met deze verf meer laag dikte op, lees duurzamere bescherming en een betere kantendekking (dekking op de hoeken van een kozijn). Maar let op dat bij het aanbrengen de verf de verflaag goed en gelijkmatig door kan drogen.

Image alt text-image

Want daardoor ontstaat het 'schroeien' zoals schilders dat noemen. Schroeien onstaat doordat een verflaag droogt aan de bovenkant terwijl de onderkant van de verflaag nog nat is. Schroeien ontstaat vooral bij hoogvullende (grond)verven en High Solids omdat je deze dikker op kunt/moet brengen. Een dikkere verflaag geeft meer en langer bescherming aan je kozijnen en deuren. Ook een groot voordeel van dikker verf is dat de verf niet terugtrekt op hoeken en kanten van een kozijn of deur. Dit noemen we kantendekking. Scherpe hoeken en kanten in een kozijn zijn altijd kritieke plaatsen. Maar doordat je hoogvullende (High Solid) verf dikker aan moet brengen vergroot je dus de kans op 'schroeien'.

Schroeien kan ook ontstaan doordat er een laag verf over een verse laag verf wordt aangebracht. Het oplosmiddel van de tweede laag gaat inwerken op de eerste, nog verse laag verf. Vaak wordt dit ook nog versterkt rondom zakkers, te vet aangezette plaatsen en liggende delen.

Als je plaatsen hebt waar de verf is gaan schroeien, schuur deze dan goed glad. Let op dat de verflaag wel geheel droog is. Anders gaat de verf rullen tijdens het schuren en dat is niet goed. Daarna kun je het aflakken met verf naar keuze.

Tips van de vakschilder om schroeien te voorkomen:

  • Nooit in de volle zon of hoge temperaturen schilderen
  • Verf mag best dik opgezet worden maar niet te dik
  • Neem genoeg tijd tussen de verschillende lagen, zodat alle verflagen de tijd kriijgen om goed te drogen.
  • Heb je een hoogvullende verf en krijg je deze niet goed verdeeld, voeg dan Owatrol Olie toe in plaats van terpentine. Owatrol olie voorkomt ook blaasjes in de verf tijdens het drogen en verrijkt de verf, en terpentine verschraalt de verf!