Siliconenbesmetting verwijderen en Anti-Siliconen toevoegen aan de verf?

Een pittig probleem waar je tijdens het schilderen mee te maken kunt krijgen, is een zogenaamde siliconenbesmetting. Het te schilderen oppervlak is dan vaak plaatselijk besmet met de grondstoffen van siliconen. Dit zorgt voor een vlekkerige ondergrond. Hoe ontstaat siliconenbesmetting? En nog belangrijker: hoe kom je er weer van af?

Image alt text-image

Hoe ontstaat siliconenbesmetting?

In de meeste gevallen komt de siliconenbesmetting voort uit in de buurt aangebrachte siliconenkit. Wanneer de siliconenkit wordt aangeraakt (bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken), worden de grondstoffen van de siliconen onzichtbaar verspreid over het hele oppervlak. Een andere oorzaak van siliconenbestemming is het spuiten met siliconenspray in de buurt van het oppervlak. De nevel die hierbij vrijkomt, kan op het oppervlak terechtkomen en de ondergrond aantasten. Siliconenbesmetting kun je verwijderen met AVIS Siliconenverwijderaar. Of breng een speciale primer aan die voor een goede hechting op siliconenbesmetting zorgt.

Hoe ziet siliconenbesmetting eruit?

Siliconenbesmetting kan voor problemen zorgen bij het overschilderen van het oppervlak. Siliconen zijn zeer hardnekkig en zorgen voor vlekken in het schilderwerk. Tijdens en direct na het opbrengen van een verflaag op een met siliconen besmette ondergrond ontstaat vaak plaatselijk kratervorming. Dit noemt men ook wel ‘visogen’ in het schilderwerk. Ook al blijf je doorstrijken, het helpt helaas niet. Vergelijk het maar met olie in water. Hoe lang je ook blijft roeren: de olie en het water mengen niet.

Anti-siliconen biedt een oplossing

Olie en water kun je echter toch met elkaar laten mengen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je afwasmiddel toevoegt, zoals tijdens de afwas. Je doorbreekt dan de oppervlaktespanning, zoals ze in de scheikunde zo mooi zeggen. Gelukkig is er ook een middel wat je aan verf toe kunt voegen waardoor de verf de spanning op het oppervlak wel aankan. AVIS Anti-siliconen Vloeistof heeft zijn werking in de professionele schildersbedrijfstak volop bewezen. Na toevoeging van dit anti-siliconenmiddel zal de verf als een mooie gesloten laag over het oppervlak vloeien. AVIS Anti-siliconen Vloeistof wordt geleverd in een flesje met een pipet, zodat je het middel gedoseerd kunt toevoegen aan de verf. Gebruik niet meer Anti-siliconen Vloeistof dan noodzakelijk is.

Let op! Avis Anti-siliconen Vloeistof is verkrijgbaar voor alkydverf en voor watergedragen verf. Let op dat je het juiste product besteld! Twijfel je wat voor verf je hebt? Lees dan dit blog met alle verschillende verfsoorten op een rij.

Is siliconenkit overschilderbaar?

Siliconenkit is een duurzame kit die verouderingsbestendig is. Hij kan grote temperatuurswisselingen doorstaan en heeft een groot hechtend vermogen. Siliconenkit wordt vaak als afdichting toegepast in sanitaire ruimten. Helaas zien we nogal eens ondeskundig gebruik. De kit wordt dan te pas en te onpas gebruikt voor iedere denkbare afdichting in het (ver)bouwproces. Siliconenkit heeft als eigenschap dat het in principe niet overschilderbaar is. Bovendien kan het (verdere) siliconenbesmetting veroorzaken. Met een speciale primer, bijvoorbeeld Zinsser Bulls Eye 123 Plus, kun je siliconenbesmetting echter wel proberen over te schilderen. Je kunt er dus voor kiezen om de siliconenbesmetting te verwijderen met een anti-siliconenmiddel of je kunt de besmetting overschilderen met de Zinsser Bulls Eye 123 Plus speciale primer.