Spacklatex: Streeploos een spackplafond schilderen met spacklatex? Lees deze 5 tips!

Een spackplafond streeploos schilderen met spacklatex is nog niet gemakkelijk. Dat komt vooral door de extreme zuiging van de spacklaag. De laag spack is zo kalkrijk dat de latex er letterlijk ingezogen wordt. Je kunt het nagenoeg niet bijhouden met schilderen, waardoor baanvorming ontstaat. Wil je een spackplafond schilderen zonder strepen en banen? Bekijk dan onderstaande video of lees deze 5 tips van onze vakschilders!

Image alt text-image

1. Gebruik spacklatex om baanvorming te voorkomen

Gebruik spacklatex om baanvorming op spackplafonds te voorkomen. Dit is een speciale latex die trager droogt. SPS SPACKTEX Spacklatex 3535 MAT is bijvoorbeeld zo’n latex. Spacklatex is heel vol en dik en droogt heel langzaam. Daarmee verklein je de kans op baanvorming enorm. Daarnaast is SPS Spacklatex 3535 ook erg mat en dit helpt ook enorm om baanvorming te voorkomen.

2. Voeg een droogvertrager toe

Als je al andere latex hebt gekocht, kun je ook een droogvertrager toevoegen aan je latex. Een droogvertrager zorgt voor een zogenaamde langere opentijd. Je hebt dus langer de tijd om in de latex te rollen zonder dat deze gelijk droogt of in de spacklaag wordt gezogen.

Een goede droogvertrager is Floetrol van Owatrol. Voeg op 10 liter latex 1 liter Floetrol toe om de open tijd te verlengen en baanvorming te voorkomen.

Image alt text-image

3. Kies voor een matte latex voor zo min mogelijk strepen

Latex is vaak mat. Dat is de standaard glansgraad voor muurverf. Wil je baanvorming op plafonds echt tot een minimum beperken? Gebruik dan extra matte latex in combinatie met Floetrol. Denk hierbij aan SPS Easytop Muurverf Extra Mat bijvoorbeeld. De regel hierbij is: hoe matter de latex, des te minder baanvorming zichtbaar zal zijn! Als je gaat schilderen, bijvoorbeeld in je woonkamer, begin dan ook bij het raam. Vanuit je raam schilder je naar de muur. Wij noemen dit van het licht afschilderen. Ook daarmee verklein je de kans op baanvorming.

4. Gebruik een goede roller voor de spacklatex

Ook de Paintura Muurverfroller Glad is van belang wanneer je baanvorming op een spackplafond wilt voorkomen. Kies voor een goede roller die veel verf op kan nemen. Hierdoor wordt baanvorming sterk verminderd.

5. Maak gebruik van een verfstok

Heb je een goede roller aangeschaft? Klik de roller dan zodra je gaat schilderen op een verfstok. Hiermee kun je sneller werken dan wanneer je steeds op een trap moet klimmen. Hierdoor kun je beter nat in nat werken, wat baanvorming voorkomt.

Image alt text-image