Wat is het verschil tussen Sikkens Rubbol AZ, Rubbol XD High Gloss en Rubbol SB?

Sikkens ken je misschien van de populaire Rubbol-lijn. Zowel professionele schilders als doe-het-zelvers kiezen graag voor dit merk. Maar welke soort Sikkens Rubbol moet je kiezen? Wat zijn de verschillen? En wat heeft de glansgraad daar mee te maken? We leggen het je graag uit.

Image alt text-image

Glansgraad en buiten schilderen

Ieder verfproduct heeft een glansgraad. De glansgraad bepaalt mede hoe je verf er uiteindelijk uit zal zien. Misschien heeft je verf een glanzend effect op de ondergrond, maar bij een matte glansgraad zie je eigenlijk amper glans. Daarom is het belangrijk dat je weet welke glansgraad een verf heeft, voordat je begint met verven.

De glansgraad heeft ook weerslag op de afwasbaarheid van de ondergrond. Wat goed is om te weten, is dat een glansgraad niets zegt over de kwaliteit van een product. Een hogere glansgraad betekent dus niet per se een hogere kwaliteit verf.

Welke glansgraden zijn er?

Er zijn verschillende glansgraden: eiglans, halfglans, hoogglans, mat en zijdeglans. Iedere graad ziet er anders uit. Hoe het uiterlijk eruit komt te zien, wordt bepaald aan de hand van een meting. Een hoogglans verf heeft een glansgraad van meer dan 75 procent. Een matglans moet een graad onder de 15 procent behalen. Dat wordt gemeten met een zogenoemde glansmeter. Die meet meestal onder een hoek van 60 graden, maar de glansgraad kan ook gemeten worden onder een hoek van 30 en 85 graden.

Wat is eiglans?

Er is een gransglaad die wat extra uitleg nodig heeft: de eiglans. Het is een relatief onbekende soort glans. We zien het ook terug in het aanbod: er zijn veel minder producten beschikbaar met deze soort glans, dan met andere glansgraden. Eiglans heeft een glansgraad van zo’n 15 tot 30 procent. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Sikkens Rubbol Primer.

Welke hoogglans verf voor buiten?

Wil je buiten gaan verven? Dan kies je meestal voor hoogglans verf of zijdeglans verf. Meestal gebruik je buiten hoogglans verf, omdat deze minder problemen geeft met vuilaanhechting. . Het geeft ook een wat mooiere uitstraling aan het schilderwerk buiten. Zijdeglans verf heeft een wat mattere uitstraling. Als hoogglans verf kun je bijvoorbeeld de Sikkens Rubbol XD High Gloss gebruiken. Buitenduurzaamheid is heel belangrijk bij deze Sikkens producten, de Rubbol XD High Gloss is extreem duurzaam bijvoorbeeld en biedt daarom 10 jaar lang bescherming tegen weersinvloeden en uv-straling. Wanneer je voor deze kwaliteit verf kiest betekent het dat je dus 10 jaar lang geen onderhoud meer hebt aan bijvoorbeeld de voordeur. Gebruik je hout dat eigenlijk niet zo’n fraai aanzicht meer heeft? Dan kun je het best kiezen voor een zijdeglans verf. Hier komt bijvoorbeeld de Sikkens Rubbol XD Semi Gloss van pas.

Image alt text-image

Wat houden de Sikkens AZ, XD High Gloss en SB in?

Sikkens is al jaren één van de bekendste verfmerken van Nederland. Veel professionele schilders maken er gebruik van. Vooral de lakken zijn populair. Niet alleen de profschilder gebruikt Sikkens: ook doe-het-zelvers kiezen graag voor dit merk. Zoals je misschien al hebt gezien, zijn er verschillende soorten Sikkens-verf. Maar wat houden ze allemaal in?

Sikkens Rubbol XD High Gloss

De Sikkens Rubbol XD High Gloss is misschien wel de bekendste soort Sikkens-verf. Het komt regelmatig op radio en televisie. Deze hoogglans verf staat bekend om zijn zeer lange levensduur. Het heeft een unieke bindmiddelcombinatie, die deze gloss zo’n 30 procent duurzamer maakt dan andere hoogglans lakken. De verf is iets dikker dan je gewend bent, maar laat zich prima verwerken.

Gebruik je Sikkens Rubbol XD High Gloss, dan mag je een echte hoogglans op je hout verwachten. Het heeft namelijk een zeer hoge, bolle glans. Die zorgt voor een mooi en duurzaam eindresultaat.

Sikkens Rubbol AZ

De Sikkens Rubbol AZ is een klassieker. Het is al jaren een vaste waarde in de productenlijn van Sikkens. Het is een hoogglanslak op terpentinebasis, die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken. Je kunt met de Rubbol AZ zowel hout, staal, non-ferro metalen als diverse kunststoffen schilderen. Natuurlijk moet je de ondergrond wel goed voorbehandelen met een geschikte grondverf.

Sikkens Rubbol SB

Zie je een blik verf met een gouden rand, dan weet je dat het de Sikkens Rubbol SB is. Het is een duurzame, hoogglanzende verf. De SB heeft een wat dikkere structuur dan je van andere soorten verf bent gewend. Je kunt hiermee prima de buitenkant van je huis schilderen. Ook deuren, kozijnen, hout, staal, non-ferro metalen en andere kunststoffen zijn geen probleem voor de Rubbol SB. Uiteraard moet je de ondergrond wel even voorbehandelen.

De verbindingen in de verflaag worden versterkt door het siliconen bindmiddel dat in de Rubbol SB zit. Daardoor krijg je een optimaal glans- en kleurbehoud van al je schilderwerk. Dat maakt deze verf ook zo geschikt voor buitenschilderwerk.

Verschil tussen Sikkens Rubbol XD en Sikkens Rubbol SB

De kans is groot dat je naar twee specifieke Sikkens-verven kijkt: de Rubbol XD en de Rubbol SB. Beide verfsoorten zijn van een uitstekende kwaliteit en heel geschikt om houtwerk te beschermen tegen de elementen. Ze hebben ook allebei een prima behoud van glans.

Het verschil tussen deze twee is dan ook dat de Rubbol XD een hogere glansgraad heeft dan de Rubbol SB. De Rubbol XD glanst dan ook iets meer. Daarentegen biedt de Rubbol SB een nog langere bescherming. Dat bewijst maar weer dat een hogere glansgraad niets zegt over de kwaliteit van het product.

Conclusie

De verschillende soorten verf van Sikkens hebben een verschillende glansgraad. De glansgraad zegt niets over de kwaliteit van het product: alle soorten verf van Sikkens staan bekend om hun hoge kwaliteit en duurzaamheid. Wanneer je op zoek bent naar een specifieke verf voor buiten, kies je vaak voor een hoogglans of zijdeglans verf. Een voorbeeld van een hoogglans verf die buiten lang meegaat, is de Sikkens Rubbol XD High Gloss.

Gebruik je hout dat niet erg mooi meer is, dan is een verf met een lagere glansgraad een goed idee. Denk bijvoorbeeld aan de Sikkens Rubbol XD Semi Gloss.

Welke soort verf voor jou het beste van pas komt, is afhankelijk van de toepassing en welke uitstraling gewenst is. Mocht je vragen hebben over de verschillende soorten verf van Sikkens, schroom dan niet om onze experts een vraag te sturen. De klantenservice zit voor je klaar.

We hebben een grote eigen voorraad, dus we kunnen snel leveren. Waarschijnlijk heb je de verf morgen al in huis. En boven de 50 euro rekenen we geen verzendkosten. Precies de kwaliteit en service die je van Verfwebwinkel gewend bent.

Image alt text-image