Gratis verzending vanaf €50,-
Veilig & achteraf betalen
Wat is bloedend hout? En hoe behandel ik het?
De term bloedend hout kent u vast wel. Maar wat is bloedend hout nu eigenlijk? Deze vraag en meer is wat gedurende dit blog behandelen. Zo kijken we naar hoe we het kunnen voorkomen en behandelen zodat u aan het eind van dit blog een ware houtexpert bent.
Wat is bloedend hout en hoe ontstaat het?
Bloedend hout is de naam voor het fenomeen waarbij kleurstoffen uit het hout omhoog trekken na het schilderen met een terpentinegedragen lak. De kleurstoffen trekken van diep in het hout naar het oppervlak toe doordat ze op lossen in het water van de verf. Het gevolg is dat deze stoffen tot in de verflaag komen wat leidt tot de verkleuring waar we bekend mee zijn, het hout is nu aan het ""bloeden"". Het schilderen van meerdere lagen heeft geen effect op de mate waarin het plaatsvindt. De kleurstoffen trekken immers door alle lagen met verf heen.
Welke houtsoorten bloeden er allemaal?
Niet iedere houtsoort heeft last van de eerder genoemde verkleuringen. Een bekend voorbeeld van een houtsoort die bloed is eikenhout. Maar ook veel tropische houtsoorten zoals Afzelia, Meranti, Merbau en Mahonie hebben last van dit probleem. Let dus goed op wanneer u van plan bent deze houtsoorten te gaan schilderen.
Hoe voorkom en behandel ik bloedend hout?
Het voorkomen van houtbloeding kan eigenlijk alleen maar door het gebruik van een isolerende primer. Een mooi voorbeeld hiervan is de Zinsser Cover Stain. Dit is een terpentinegedragen primer die goed isoleert tegen de kleurstoffen die door de verflaag heen proberen te komen. Ook als er sprake is van houtbloeding is dit product uitstekend, het kan namelijk over alle soorten terpentinebasis verf heen gezet worden. Eventueel kan er ook gekozen worden voor een enkele laag terpentine gedragen verf, dit voorkomt namelijk ook dat de kleurstoffen naar boven komen. Het nadeel hiervan is dat je hier niet direct met terpentinegedragen verf overheen kan.
Het behandelen van hout om houtbloeding te voorkomen is dus geen moeilijke klus. Het is een kwestie van de juiste middelen voor de juiste klus. Twijfelt u nog? Schroom dan niet om contact met onze verfprofessionals op te nemen.