Wat is het verschil tussen primer en grondverf?

Sikkens staat bekend om haar uitstekende primers. Universele, hoogwaardige primers die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken. De Rubbol BL Primer, Rubbol Primer, Rubbol Primer Extra en Rubbol Primer Express zijn de meestgebruikte grondverf, gebruikt door professionele schilders. Ook als doe-het-zelver kun je er prima mee uit de voeten. Maar welke primer gebruik je wanneer? Wat is steeds de beste keuze om te maken?

Image alt text-image

Wat is grondverf?

Grondverf is verf dat minder pigment bevat, en grovere bestanddelen heeft dan gewone verf. Het zorgt ervoor dat de laklaag goed hecht aan het hout. Daarnaast vormt het een beschermlaag tegen houttannine, let op dit laatste geldt wel alleen voor terpentine houdende grondverf en niet voor watergedragen. Deze stof zorgt ervoor dat de laklaag verkleurt. Met een grote grondverf heb je daar dus geen last meer van. Grondverf is verkrijgbaar op zowel waterbasis als terpentinebasis.

Grondverf heeft een grove structuur, waardoor de poriën van het hout goed opgevuld worden. Het trekt dus diep in het hout, hierdoor zal de zuigende werking afnemen en kun je bovenop de grondverf welke andere kleur verf dan ook gebruiken.

Een tweede functie van grondverf is dat het een beschermende laag vormt tussen het hout en de uiteindelijke verflaag. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat de laklaag van de verf niet verkleurt. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar welke soort basis je nodig hebt: waterbasis of terpentinebasis.

Water of terpentine?

Verf op waterbasis heeft als voordeel dat dit geurarm is. Het is ook beter voor het milieu. Een professionele schilder moet dan ook binnen verven met deze verf. Een verf op waterbasis vergeelt ook minder snel of zelfs helemaal niet. Dat betekent overigens niet dat waterbasis altijd de beste keuze is.

Verf op terpentinebasis heeft namelijk weer als voordeel dat de verflaag duurzamer wordt. Het is heel geschikt voor als je buiten gaat verven. Met terpentine kun je een hogere glansgraad bereiken, wat gunstig is voor de levensduur van de verflaag. Bovendien beschermt het de ondergrond ook beter tegen vocht. Daarnaast droogt terpentine minder snel. Daardoor vloeit deze verf beter dan een andere soort verf.

Wat is het verschil tussen primer en grondverf?

Wij merken dat de termen ‘primer’ en ‘grondverf’ vaak door elkaar gebruikt worden. Veel doe-het-zelvers gaan ervan uit dat dit dezelfde soort verf is. En dat is ook zo, primer is eigenlijk de Engelse term voor grondverf. Verder zit er geen verschil in primer of grondverf en kunnen beide dus prima gebruikt worden.

Wanneer gebruik je welke soort?

Grondverf zorgt voor een goede basis voor de rest van het schilderwerk. Het is belangrijk om grondverf te gebruiken wanneer je nieuw en nog onbehandeld hout wil schilderen. Zonder grondverf zou de lak te snel in het hout trekken. De verf beschermt ook de ondergrond, omdat het geen vocht meer laat doordringen. De keuze voor een primer hangt af van de ondergrond die je moet gaan schilderen. De ene primer kan over roest maar niet over plastic bijvoorbeeld.

Image alt text-image

Welke ondergrond is geschikt voor welke grondverf?

Wanneer je kijkt naar Sikkens grondverf, zie je dat er verschillende soorten beschikbaar zijn. De meest aangeboden soorten grondverf zijn de Rubbol BL Primer, Rubbol Primer, Rubbol Primer Extra em Rubbol Primer Express. Laten we elke soort behandelen.

Rubbol BL Primer

Rubbol BL Primer gebruik je als grondverf voor hout, hard PVC en andere kunststoffen. Het werkt ook goed op beton en pleisterwerk. Je kunt het beter niet op polyolefinen zoals PE en PP gebruiken.

Rubbol Primer

Rubbol Primer gebruik je voor het gronden en overgronden van geveltimmerwerk. Je kunt het ook gebruiken voor het overgronden van reeds voorbehandelde metalen en kunststoffen.

Rubbol Primer Extra

Heb je net even wat extra glans nodig? Dan kun je de Rubbol Primer Extra gebruiken als grond- en voorlak onder een duurzaam hoogglans systeem. Het kan worden gebruikt voor het gronden en overgronden van geveltimmerwerk en het overgronden van reeds voorbehandelde metalen en harde kunststoffen.

Rubbol Primer Express

Rubbel Primer Express kun je gebruiken voor het gronden en overgronden van hout en geveltimmerwerk. Het verschilt van de andere primers doordat dit een extreem sneldrogende grondverf is. Het is goed dekkend en vochtregulerend.

Zo breng je grondverf aan

De grondverf of primer is de eerste laag die je aanbrengt op de ondergrond. Dit is vrij simpel, maar het moet wel zorgvuldig gebeuren. Wanneer je het niet goed grondt, ontstaan er bij het voor- en het aflakken problemen. Daarom is het belangrijk dat je op de volgende zaken let:

Voor gebruik moet je de grondverf goed roeren. Het krijgt dan de consistentie die nodig is om een goede eerste laag te bieden voor de lagen die je later zult aanbrengen. Ga je grondverf op nieuw hout gebruiken? Dan moet je het hout eerst schoonmaken met een ontvetter en deze laten drogen. Het is handig als je de delen afplakt die niet geverfd moeten worden.

Breng een laag aan met voldoende laagdikte. Dat houdt dus in dat je genoeg grondverf op de muurfverfroller of kwast aanbrengt. De Paintura Lucamax Muurfverfroller Pro is een ideale muurverfroller uit ons assortiment die wij zeker aanraden. Werk je liever met een kwast? Dan kun je het best de#N/A gebruiken.

Controleer na het aanbrengen of je geen plekken vergeten bent. Probeer schrale plekken zoveel mogelijk te voorkomen. Schilder spijkergaten naden goed in, zodat ze echt vol zitten met grondverf. Je kunt het best 1 of 2 lagen aanbrengen.

Hout kun je na elke laag licht schuren en stofvrij maken, zodat je een mooi egaal resultaat krijgt. Laat de laklagen steeds tussendoor drogen.

Probeer zakkers en vette kanten te voorkomen. Deze blijven namelijk zichtbaar in de volgende lagen, waardoor het resultaat minder mooi zal zijn. Heb je nog meer verfbenodigdheden nodig? Paintura heeft hoogwaardig verfgereedschap. Kom je er niet helemaal uit? Schroom dan niet om onze experts om hulp te vragen.

Image alt text-image