Wat zijn nicotinevlekken? En hoe schilder ik ze?

U heeft het vast wel eens gezien. Een vieze gele aanslag op de wanden van een kamer waarin veel gerookt wordt. Het is een beeld dat minder en minder voorkomt, maar toch vaak terug te zien is in oude huizen. De gele aanslag waar ik het zojuist over had zijn nicotinevlekken. Het is geen mooi zicht een vaak ruikt het ook nog, het moet dus weg. In dit blog leggen we u alles uit over het ontstaan en het behandelen van nicotinevlekken.

Image alt text-image

Wat zijn nicotinevlekken en hoe ontstaan ze?

Nicotinevlekken ontstaan doorgaans in slecht geventileerde ruimtes waar langdurig gerookt is. Vaak is het een geelbruine aanslag die verspreid is over de gehele muur. Deze aanslag ontstaat doordat er in tabaksrook nog bestanddelen nicotine zitten. De tabaksrook slaat neer op de wanden en wat er overblijft is de bekende aanslag. Het effect wat je krijgt is echter niet alleen visueel. Vaak brengt de aanslag ook een geur met zich mee die de meesten als onprettig ervaren.

Hoe overschilder ik nicotine aanslag?

Het overschilderen van nicotinevlekken gaat nog niet zo gemakkelijk als dat men zou denken. Het is nou eenmaal niet zo simpel als een laag muurverf eroverheen en klaar. De aanslag is hardnekkig en komt al snel door de nieuwe laag muurverf heen getrokken. Het gevolg is een muurverf in dezelfde gelige kleur. Om een met nicotine vervuilde muur effectief te schilderen heeft men een isolerende verf nodig. Een geweldig voorbeeld hiervan is Zinsser BIN. Deze verf zorgt voor een isolerende laag waar de nicotine niet doorheen komt, ook de luchtjes blijven er achter zitten. Daarnaast is het aan te raden om de muren voor het behandelen met Zinsser BIN goed schoon te maken. Dit kan gedaan worden met Prochemko Universol. Nadat er een laag met isolerende verf op de muur zit die de nicotinevlekken goed weghouden kan de muur met een normale muurverf afgewerkt worden.

Het behandelen van een met nicotinevlekken beklede muur vereist dus speciale tools. Maar zodra al het juiste materiaal ingeslagen is, wordt het een fluitje van een cent. Twijfelt u nog? Schroom dan niet om contact met onze verfprofessionals op te nemen.