Gratis verzending vanaf €50,-
Veilig & achteraf betalen
Welke plamuur moet je wanneer gebruiken?
Ken je dat? Doe je ongelofelijk je best op je schilderwerk, tekenen alle reparatieplekjes zich af in je net geschilderde ondergrond. Zonde! Het allerbelangrijkste is om de juiste soort plamuur te gebruiken om scheuren en gaatjes weg te werken. Te vaak hoor ik in de winkel: deze had ik nog staan, dus die heb ik er maar opgesmeerd. Niet doen! Het verkeerde product tekent vroeg of laat altijd af. Er zijn echter zo veel soorten: in poedervorm, kant en klaar, met 1 component en 2 componenten plamuur. Zie jij door de bomen het bos niet meer? In dit blog zetten we alle plamuursoorten voor hout en metaal op een rij!
Lakplamuur
De meest gebruikte houtplamuur is lakplamuur. Dit is een plamuur die uitermate geschikt is om kleine oneffenheden te plamuren. Hij wordt vooral gebruikt tussen twee verflagen in. De Alabastine Lakplamuur is de meest bekende, maar ook Bolivia Lakplamuur is zeer gebruiksvriendelijk en geliefd onder professionals en doe-het-zelvers. Het enige nadeel van lakplamuur is dat het vaak langzaam droogt. Na het plamuren moet je zo’n 8 tot 16 uur wachten voordat je kunt schuren of schilderen. Gelukkig is er ook snelplamuur op de markt. Die is echter alleen geschikt voor verflagen ouder dan 6 maanden.
Acrylplamuur
Acrylplamuur is een plamuursoort die smeert als boter, makkelijk te schuren is en snel droogt. Bovendien geeft deze plamuur een super strak eindresultaat. Acrylplamuur is alleen geschikt voor kleine oneffenheden, gaatjes en scheuren.
Houtrotvuller
Met houtrotvuller vul je grote gaten in hout of een houten muur. Meestal is dit een 2 componenten product dat je in de juiste verhouding moet aanmaken voor een optimaal resultaat. Bij het aanbrengen is het te vergelijken met vloeibaar hout of kneedbaar hout.
Tip! Kies voor een houtrotvuller waarbij de verhouding 1:1 is, zoals de 2 componenten houtrotvuller van Den Braven. Hierbij is het veel gemakkelijker om de juiste verhouding te kiezen. Zorg dat je eerst het rotte hout wegsteekt tot je ‘vers’ hout tegenkomt. Nu kun je de houtvuller aanbrengen!
Sinds kort is er zelfs 2 componenten plamuur op de markt die uit één koker komt, zoals Den Braven Zwaluw Repox. Door een ingenieus mengsysteem kun je het direct aanbrengen op de reparatieplek. Den Braven Zwaluw Repox is ook verkrijgbaar in een sneldrogende versie namelijk Den Braven Zwaluw Repox Fast. Zo is er altijd een passende houtrotvuller voor jouw houtsoort te vinden!
Renovatiepasta is geschikt als stalen plamuur en voor beton, steen en kunststof
Ook renovatiepasta is een 2 componenten product waarvoor je een speciaal kitpistool nodig hebt. Hiermee krijg je altijd de juiste verhouding. De verharder heeft meestal een andere kleur dan de plamuur, waardoor je duidelijk kunt zien of de componenten goed gemengd zijn. Renovatiepasta is meestal elastisch en goed vullend en te gebruiken voor hout, ijzer, kunststof, steen, cement en beton.
Gelukkig is er ook renovatiepasta in een pot verkrijgbaar, waardoor je de 2 componenten gemakkelijk 1:1 kunt mengen. Ook is er een sneldrogende pasta op de markt die in 2 kitkokers zit die in een standaard kitpistool passen. De verhouding voor deze renovatiepasta is tevens 1:1. Wanneer je twee even lange strengen op je plamuurmes aanbrengt en goed met elkaar mengt, kun je meteen aan de slag.
Epoxyplamuur
De meest bekende epoxyplamuur bestaat uit een pot met daarbij een tube verharder. Dit is meestal een polyester vulmiddel dat erg vochtgevoelig is, waardoor je het enkel binnen kunt toepassen. Epoxyplamuur moet altijd gemengd worden in de verhouding 1:1. Je zult niet de eerste zijn die nog een halve pot plamuur overheeft als de verharder op is. Maak het jezelf daarom makkelijk en kies voor een merk dat 2 dezelfde blikjes of kokers aanbiedt die je 1:1 mengt. Meer gemak, hetzelfde resultaat!
Lichtgewicht vulmiddel
Tegenwoordig is er ook lichtgewicht vulmiddel op de markt dat op plamuur lijkt. Je kunt het gebruiken om muren of gipsplaten mee te vullen, maar ook om MDF of hout heel strak mee te plamuren. Het voordeel van lichtgewicht vulmiddel is dat het niet uitzakt en glad af te werken is.
Plamuur en vulmiddel voor muren
In dit blog zijn alle soorten houtplamuur, staalplamuur en plamuur voor andere metalen aan bod gekomen. Wil je een steenachtige ondergrond, zoals stucwerk op muren plamuren en ben je benieuwd welk middel je hiervoor nodig hebt? Houd onze site dan goed in de gaten! Binnenkort wordt hier een nieuw blog over geplaatst.