Welke schrobvastheid klasse (1 of 2) is beter voor binnen muurverf?

Wanneer je gaat schilderen, is het belangrijk dat je let op de verschillende kenmerken van de verf. Een van de belangrijkste kenmerken is de schrobvastheid klasse. Deze is verdeeld in klasse 1 of 2. Wat betekent dat precies? En wanneer gebruik je welke soort verf?

Image alt text-image

Wat houdt de schrobvastheid classificatie in?

De schrobklasse van een muurverf laat zien hoe schrobvast een bepaalde soort verf is. Ook zegt het iets over de afwasbaarheid en vlekbestendigheid. Wanneer je een goede muurverf met een hoge schrobklasse gebruikt, kun je een vervuilde verflaag gemakkelijk weer herstellen. Meestal wordt een schrobvaste muurverf met een hoge verfklasse vooral gebruikt op plekken waar snel vlekken en viezigheid ontstaan.

Schrobvastheid klasse 1

Schrobklasse 1 muurverf is muurverf die zeer goed bestand is tegen vlekken. Het maakt niet uit of het koffievlekken, vlekken van rode wijn of etensresten zijn. Daarom gebruiken we dit soort verf vaak in de keuken; daar kunnen gemakkelijk vlekken ontstaan. Het voordeel van verf uit schrobvastheid klasse 1 is dat het heel gemakkelijk afwasbaar is.

Muurverf met een schrobklasse 1 gaat ook een lange tijd mee. Daarmee is het ook een duurzame keus. De verf zelf staat erom bekend om een lange tijd te kunnen dekken.

Schrobvastheid klasse 2

Schrobvastheid klasse 2 is een lagere klasse dan klasse 1. Dat houdt in dat muurverf met deze klasse ook heel goed te reinigen is met een natte doek of spons, maar dat het minder goed bestand is tegen vlekken. Vlekken van etensresten krijg je nog wel weg, maar rode wijn en koffievlekken zijn een uitdaging.Een muurverf met schrobklasse 2 komt vooral van pas op plekken waar je niet zo snel last krijgt van vlekken. Denk aan een slaapkamer of een woonkamer.

Image alt text-image

Zijn er verschillende soorten binnenmuurverf?

Er zijn verschillende soorten muurverf verkrijgbaar. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor witkalk als je een vochtige ruimte wilt verven. Of latex, een van de meest voorkomende soorten muurverf. In latex zit dan ook nog weer verschil. Zo heb je vinyllatex en acryllatex. Vinyllatex kun je het best gebruiken in bijvoorbeeld badkamers. Acryllatex kun je het best gebruiken in de keuken, omdat je deze goed kunt reinigen.Je hebt ook nog de keuze voor synthetische muurverf. Dat is een soort verf op terpentinebasis, die vaak wordt gebruikt op plekken die zijn vervuild door nicotine of vochtplekken. Synthetische muurverf zorgt ervoor dat vlekken niet meer doorschijnen.

Verschil schrobvastheid en reinigbaarheid

Goed om te weten: de termen ‘schrobvastheid’ en ‘reinigbaarheid’ worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Toch hebben we het over twee verschillende eigenschappen van verf.

Een schrobvaste verf is een soort verf die is getest op de slijtage van de verflaag. Dat wordt getest met een Scotch Brite-schuurvlies. Onderzoekers maken schrobslagen op de verf, en kijken dan hoe erg de verf afslijt.Wanneer we het hebben over de reinigbaarheid van verf, kijken we naar hoe goed vlekken uit de verf zijn te verwijderen. Reinigbare verf is een ander soort verf dan schrobvaste verf. Om te bepalen welke soort verf je nodig hebt, kijk je vooral naar de gebruiksintensiteit van de ruimte. Zo kun je in bijvoorbeeld een keuken beter kiezen voor een schrobvaste verf dan een reinigbare verf.

Bij welke ruimtes in huis is de schrobvastheid belangrijk?

De rode draad door deze uitleg is duidelijk: je kijkt vooral naar de soort ruimte die je wilt verven. Voor een badkamer gebruik je een ander soort verf dan voor de woonkamer. Schrobvastheid is vooral belangrijk voor verf die je in de keuken of de badkamer aanbrengt. In een keuken komt veel vocht vrij en maak je al snel vlekken van etensresten. Het is handig als je die vlekken kunt verwijderen, zonder dat de verf van de muur afslijt.Hetzelfde geldt voor de badkamer, het washok, de kelder en de bijkeuken: daar is het al snel vochtig. Vocht zorgt voor de groei van schimmels. Zeker als de ventilatie niet erg goed is, zul je al snel vlekken op je verf gaan zien. Daarom heb je verf van een goede kwaliteit nodig. De ondergrond is dan weer vrij te maken van schimmels.

De schrobvastheid is minder belangrijk bij kamers waar je niet zo snel te maken hebt met vochtigheid of met vlekken. Denk aan de slaapkamer of de woonkamer. Daar gebruik je dan ook een ander soort verf voor.

Eenvoudig schrobvaste muurverf aanbrengen doe je zo!

Een schrobvaste verf aanbrengen kan al in 4 stappen. Het begint uiteraard met de voorbereiding, waarbij je de muur eerst schoonmaakt met warm water en een ontvetter. Ook repareer je eventuele beschadigingen met een muurvuller. Denk daarbij ook om de ventilatie. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je het juiste gereedschap in huis hebt. Kijk eens bij de verfbenodigdheden van Paintura voor kwalitatief gereedschap.Daarna strijk je de muur voor. Dat is absoluut noodzakelijk, want onbehandelde muren hebben een zuigende werking. Wanneer je de muur wilt voorzien van een felle of donkere kleur schrobbare muurverf, is het belangrijk dat je eerst een dekkende muur voorstrijk gebruikt. Kies je voor een lichte kleur? Dan kun je gewone voorstrijk gebruiken.

Als derde stap komt het echte werk: de muur verven. Dat doe je als de voorstrijk droog is. Je roert de verf goed door en giet de verf dan in een verfbak. Doop de gladde verfroller (de Paintura Lucamax is een goede keus) of de kwast in de verf en zorg voor een gelijkmatige verdeling. Daarvoor kun je een verfbak of een verdeelrooster gebruiken. Verdeel de muur in banen en vlakken. Probeer zo snel mogelijk te werken en wees niet te zuinig met verf.Voor de kleine oppervlakken gebruik je een gewone roller, terwijl je voor de grote oppervlakken een vachtroller gebruikt. Begin steeds langs de kant van het vlak, en plaats de roller daarna halverwege in het vlak. Rol dan eerst van boven naar beneden. Zo schilder je elke baan stapsgewijs. Laat de banen en vlakken iets overlappen om tot een mooi effect te komen.Na het verven verwijder je de tape die je hebt gebruikt, als de verf nog nat is. Zo voorkom je dat je de verflaag beschadigt, of dat de tape scheurt en er lijmresten achterblijven door indroging.

Conclusie: Schrobvastheid klasse (1 of 2) is beter voor binnen muurverf

Helaas valt niet zomaar te zeggen welke klasse het beste is. Je moet het bekijken per toepassing. Voor een keuken kun je het best kiezen voor schrobvastheid klasse 1. Voor een slaapkamer of woonkamer kun je het best kiezen voor schrobvastheid klasse 2. Vraag jezelf af hoe gemakkelijk vlekken verwijderd moeten kunnen worden, en met welke intensiteit je zal schoonmaken. Op die manier valt te bepalen welke schrobvastheid klasse gebruikt kan worden. Kom je er niet uit? Dan kun je onze experts natuurlijk altijd vragen om raad.

Image alt text-image