Wit, Witter, Witst: RAL 9001, RAL 9010, RAL 9016 en meer

RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016 zijn de meest toegepaste wittinten in het interieur. RAL-kleuren zijn de standaard in de industrie, bouw en verkeersveiligheid. Vandaar dat professionele schilders jaarlijks pallets vol verf in RAL-kleuren wegwerken.

RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016 zijn echter niet de enige wittinten. Er zijn nog veel meer mooie kleuren witte verf verkrijgbaar.

Hoe zit het precies met deze RAL-kleuren en andere wittinten?

En hoe kies je de mooiste tint wit voor in jouw woning?

In dit blog vind je alle informatie om de perfecte witte verf te vinden.

Welke wittinten zijn er allemaal?

De meest gebruikte RAL-kleuren zijn de RAL Classic kleuren. Deze kleuren zijn de wereldwijde standaard voor het definiëren van verfkleuren.

RAL 9001 (crème wit), RAL 9010 (zuiver wit) en RAL 9016 (verkeerswit) worden het meest gebruikt. Je ziet deze kleuren vaak terug bij kozijnen, garagedeuren, hekwerk, et cetera.

Ik merk dat er veel onwetendheid is over welke wittinten er allemaal zijn. Naast de wittinten uit de RAL-serie, zijn er namelijk nog veel meer wittinten. Ze dragen de meest prachtige namen als Wimborne White (van Farrow & Ball) en Linen Wash (van Little Greene).

Image alt text-image

Hoe vind je de perfecte tint wit?

Wit in het interieur schept ruimte én mogelijkheden. Wit is niet voor niets de meest toegepaste verfkleur op wanden en plafonds.

In de verfspeciaalzaak waar ik werk, merk ik dat veel mensen het moeilijk vinden om een goede kleur wit te kiezen. Er zijn dan ook honderden verschillende tinten witte verf verkrijgbaar.

Hoe kies je nu de perfecte wittint zonder je te beperken tot RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016?

Door deze vier stappen te volgen, heb je de meeste kans op het kiezen van de juiste tint wit:

  • 1. Kijk eerst goed rond wat je mooi vindt. Blader bijvoorbeeld door woonbladen op zoek naar de look en feel die jij graag in je woning wilt creëren.
  • 2. Haal vervolgens een kleurenwaaier bij een verfspeciaalzaak. Deze kun je vaak kopen of lenen en zijn soms zelfs gratis verkrijgbaar.
  • 3. Bekijk de kleurstalen zowel bij daglicht als kunstlicht op verschillende plaatsen in je woning.
  • 4. Wanneer je twijfelt tussen een paar tinten wit, kun je een samplepotje van de verf aanschaffen. Naast Farrow & Ball hebben andere Engelse verfmerken als Little Greene en Paint & Paper Library zo’n samplepotje in hun assortiment. Schilder een deel van de muur of een losse plaat en bekijk (als de verf is opgedroogd) of de kleur je bevalt.

Tip! Bekijk de kleur op diverse momenten van de dag, zodat je hem bij verschillende lichtinvallen ziet.

Image alt text-image

De 3 meest gebruikte RAL-kleuren wit

RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016 zijn de 3 meest gebruikte RAL-kleuren wit. Wat het verschil is tussen deze verfkleuren licht ik hieronder graag verder toe:

RAL 9001: crème wit

RAL 9001 is de meest crèmekleurige en donkerste tint van deze drie RAL-kleuren. Deze wittint lijkt qua kleur het meest op koffiemelk. RAL 9001 wordt ook wel crème wit genoemd.

RAL 9001 is nog steeds een veel gebruikte standaardkleur in de bouw en afbouw, maar hij wordt de afgelopen jaren steeds minder toegepast.

RAL 9010: zuiver wit

RAL 9010 is by far de meest gebruikte kleur voor lakverf, muurverf en latex. RAL 9010 heet officieel zuiver wit. Het is een hele toegankelijke standaardkleur voor gebruik binnenshuis.

RAL 9010 is uitermate geschikt om plafonds, muren en kozijnen mee te verven. De RAL-kleur is niet te crème, maar ook niet te koel. Dat maakt deze tint wit precies goed voor heel veel interieurs.

RAL 9016: verkeerswit

RAL 9016 is de laatste tijd sterk in opkomst. RAL 9016 heet officieel verkeerswit.

RAL 9016 is heel erg neutraal, want er zit helemaal geen okerpigment in. Het is daarom ook de lichtste tint wit van deze drie RAL-kleuren.

Dat is precies waarom RAL 9016 zo geliefd is, want hierdoor neemt RAL 9016 heel gemakkelijk omgevingskleuren op. Dit maakt deze kleur gemakkelijk toepasbaar in ruimtes waar je niet zo veel daglicht hebt en waar andere kleuren al snel de boventoon voeren.

Variëren met wit

Wit saai?

Echt niet!

Dat bewijzen deze drie verschillende wittinten uit de RAL Classic serie wel!

Door binnenshuis verschillende wittinten te combineren, kun je een prachtig eindresultaat behalen.

Varieer ook eens met de verschillende glansgraden. Met glans oogt wit nog witter. Een hoogglans witte deur geeft een heel andere sfeer dan zijdeglans witte deuren. Tevens zijn er extra matte muurverven beschikbaar die weer een ander effect geven.

Bang voor een te kil of steriel interieur?

Combineer wit dan met natuurlijke materialen als hout, leer en verschillende stoffen voor een warm geheel.

Het effect van verschillende wittinten

Wil je meer weten over de verschillende RAL-kleuren wit?

En ben je benieuwd naar het effect van verschillende wittinten in dezelfde ruimte?

Lees dan verder over het verschil tussen RAL 9001 en RAL 9010 en de feiten en fabels over witte verf.

Image alt text-image