Hoe licht kleur beinvloedt

Kamers op het noorden

Kamers die op het noorden liggen, zijn het moeilijkst te decoreren. Vooral als je probeert licht en ruimte te creëren. In een vrij donkere kamer kan het soms beter zijn om niet met de natuur te vechten. Maar in plaats daarvan er in mee te gaan en sterke, donkere kleuren te gebruiken zoals paars (aubergine No.222) en bruin (London Clay No.244). Zo creër je drama en intimiteit. Als je graag lichtere tinten wilt gebruiken in een op het noorden gelegen ruimte, vermijd dan alles met een groene of grijze basis. Kies voor kleuren die op geel gebaseerd zijn zoals Yellow Ground No.218 en romige neutrale kleuren zoals New White No.59 of White Tie No.2002 om zoveel mogelijk licht te laten weerkaatsen.

Brinjal 222London Clay 244Yellow Ground 218New White 59White Tie 2002

Kamers op het zuiden

Op het zuiden gelegen kamers zijn een genot om te decoreren. Dit komt omdat de lichtkwaliteit het mogelijk maakt om zowel warme als koele kleuren te gebruiken. Alle kleuren doen het goed! Voor een licht en luchtig gevoel kun je het beste een minder kleurig palet gebruiken – bleke tonen voor een lichte en luchtige ruimte. Koude bleekblauwe kleuren zoals Pavilion Blue No.252 en Borrowed Light No.235 creëren een geweldig strandgevoel. Terwijl de neutrale kleuren met een rode basis zoals Joa’s White No.226 en Dimity No.2008 een warmer en meer geraffineerd gevoel geven. In kamers die op het zuiden liggen kun je ook gebruik maken van vrij helder wit op het houtwerk en plafonds om een heldere en frisse uitstraling te creëren.

Borrowed Light 252Joa’s White 226Dimity 2008Pavilion Blue 235

Kamers op het oosten

Het licht op het oosten gelegen kamers kan een beetje blauw overkomen. Daarom raden we je aan om hier met groen of blauw te werken. Om het zo licht mogelijk te maken, maar toch wat warmte te bewaren, adviseren we je de bleekgroene kleur van eendeneieren (probeer Pale Poeder No.204 en Teresa’s Green No.236). Dit zijn twee kleuren die echt tot leven komen in het ochtend zonlicht. Omdat de lichtval zo drastisch verandert gedurende de dag is het aan te raden een donkerdere kleur op het houtwerk of de meubels te gebruiken, zoals Chappell Green No.83, zodat de muren nog wat beter afsteken. Wil je een witte verf gebruiken, kies er dan een met een groene of blauwe basis zoals James White No.2010.

Pale Powder 204Teresa’s Green 236Chappell Green 83James White 2010
Image alt text-image

Kamers op het westen

Witte muren zijn natuurlijke licht reflectoren en doen recht aan alle kleuren meubilair. Dit geldt met name op het westen gelegen kamers waar wit zowel natuurlijk licht als kunstlicht versterkt. Dit staat garant voor een lekker luchtig gevoel (probeer Wimborne White No.239). Zelfs de neutrale grijstinten zoals Slipper Satin No.2004 zorgen voor een gevoel van licht. Hoewel de kleur verandert van ‘s morgens tot’ s avonds – koeler vroeger en warmer later. Maar avond- en middagzon doen het ook zeer goed met rood. Dus kun je ook een zachte roze tint overwegen, zoals Middleton Pink No.245 om zo een warme gloed te creëren zonder verlies van te veel licht.

Wimborne White 239Slipper Satin 2004Middleton Pink 245