Welke beits is het meest geschikt voor buiten en in de tuin?

Beits gebruik je om hout beter te beschermen. We gebruiken het vaak bij tuinhout, omdat dit hout goed moet kunnen tegen de verschillende weersinvloeden. Er zijn ook beitsen die je binnenshuis kunt gebruiken. Welke beitsen je het beste buiten kunt gebruiken, leggen we graag aan je uit.

Image alt text-image

Wat is beits?

Allereerst is het goed om te weten wat beits eigenlijk is. Kort gezegd is het een transparante of dekkende laag op het hout, om het te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het is een natte substantie die je kunt vergelijken met olie of lak. Het verschil tussen beits en olie, is dat beits maar deels tot in het hout doordringt, terwijl olie tot diep in het hout doordringt.

Beitsen heeft als functie het hout langere tijd te verzorgen en te beschermen. Het heeft een vochtregulerende werking, en dat zal buiten zeker van pas komen. Vooral in regenachtig Nederland moet je hout buiten wel tegen een stootje kunnen.

Hoe gebruik je beits voor hout?

Hoe je beits voor hout gebruikt, hangt af van of je de houtnerf wilt blijven zien. Transparante beits trekt bijvoorbeeld deels in het hout. Daardoor wordt er een dun laagje op het hout gevormd. Je blijft daardoor de mooiste structuur van het hout zien. Met beits kun je je hout meer karakter geven: kies je voor een donkerdere look, of voor een lichtere look? Hoe het eindresultaat eruit komt te zien, is afhankelijk van hoeveel lagen je gebruikt.

Wil je juist de houtnerf niet blijven zien, dan kies je voor een dekkende beits. Deze vormt na het aanbrengen direct een dekkende laag op het hout. Daardoor is de nerf niet meer zichtbaar.

Wanneer je beits gaat kopen, is het belangrijk dat je bekijkt wat de duurzaamheid is. Vaak blijft een transparante beits iets minder lang goed dan een dekkende beits (zo’n 3 jaar tegenover 5 jaar).

Image alt text-image

Welke beits is voor binnen en welke voor buiten?

Wil je bijvoorbeeld een kastje of kozijnen beitsen, zodat ze binnen mooi blijven? Dan kies je voor een andere beits dan als je bijvoorbeeld een schutting wilt beitsen. Een binnenbeits is meestal watergedragen. Dat houdt in dat het water als transportmiddel van de pot naar het oppervlak vervoerd kan worden, waarna het verdampt. Binnenbeits is zo goed als geurloos en beter voor het milieu. Het voordeel van binnenbeits is dat het een mooie glans aan je deuren, kozijnen of meubels geeft. Ook hier kun je kiezen voor dekkend of transparant.

Een buitenbeits is meestal terpentinegedragen. Dat is minder goed voor het milieu, maar is toch een duurzame keuze. Terpentinegedragen beits blijft langer mooi, en kan ook buiten wel tegen een stootje.

Nu je weet wat de verschillen zijn, is het belangrijk dat je de juiste beits kiest voor jouw project. Er zijn trouwens ook universele beitsen. Dat zijn beitsen voor binnen en buiten. Wanneer een beits universeel is, staat dat duidelijk erbij vermeld. Toch kunnen we je het best aanraden om een binnenbeits voor binnen te kiezen, en een buitenbeits voor buiten. Deze twee verschillende soorten bestaan immers niet voor niets.

Hoe moet je beits aanbrengen?

Om de beits succesvol aan te brengen, is het belangrijk dat je start met een goede voorbereiding. Het voorbereiden van het hout duurt meestal langer dan het beitsen zelf. Het is zeker de moeite waard om de tijd en aandacht in de voorbereiding te stoppen. Je krijgt hierdoor namelijk een mooier eindresultaat.

De voorbereiding

Bereid het hout voor. Werk je met nieuw hout? Dan hoef je het alleen te ontvetten. Ga je een schutting die al vijf jaar in de tuin staat beitsen, dan is het belangrijk dat je deze grondig schoonmaakt. Allerlei groen heeft zich waarschijnlijk in het hout genesteld en dat moet er eerst af. Gebruik daarvoor een stevige borstel en een goede reiniger. Voor mos en algendoder van adviseren wij algendoder van Prochemko.

Natuurlijk moet het hout zo egaal mogelijk zijn. Schuur daarom de slechte delen van het hout eerst volledig af. Dat kun je doen met schuurpapier in de juiste korrelgrootte.

Misschien zitten er wat scheuren en gaten in het hout. Voordat je gaat beitsen, is het belangrijk dat je deze opvult met bijvoorbeeld houtrotvuller. Heb je alle gaten gedicht? Dan is het hout mooi egaal en kun je bijna beginnen.

Bij het repareren van de gaten en bij het schuren komt stof vrij. Daardoor zit je hout weer onder het stof. Dat betekent dat je het hout nog een keer schoon moet maken. Je hoeft meestal geen grondverf te gebruiken om beits aan te brengen. Je kunt er dus direct mee aan de slag.

Beits zelf aanbrengen

Het beitsen zelf is niet zo vreselijk ingewikkeld. Je kunt hiervoor het best een kwast of een roller gebruiken. De Paintura Lucamax Hybride Kwast Plat is het handigst voor moeilijk bereikbare plekken. Tijdens het beitsen is het belangrijk dat je met de houtnerf mee schildert. Dat zorgt voor het mooiste resultaat.

Wanneer je gaat beitsen, breng dan drie lagen aan. Het duurt wel even voordat de eerste laag droog is, dus pak er gerust een kopje koffie bij tijdens het wachten. Als de eerste laag droog is, kun je de tweede en de derde aanbrengen.

De droogtijd van de eerste laag kan variëren van 4 tot 24 uur. Op het blik staat precies hoe lang de droogtijd is. Het is aan te raden de droogtijd echt te laten verstrijken. Laat het liever een dag rusten dan dat je probeert voor het einde van de dag nog een extra laag aan te brengen. Dat geeft het mooiste effect. Je kunt er ook voor kiezen om tussen de lagen het hout nog lichtjes op te schuren.

Tip: bekijk het hele Paintura assortiment voor alle benodigdheden. Deze fabrikant maakt kwalitatieve verfspullen, waar je nog lang plezier van zult hebben.

Welke beits moet je nou kiezen?

Nu je weet hoe je het hout voorbereidt, hoe je het beitst en welke verschillende soorten er zijn, wil je natuurlijk antwoord op de vraag: ‘welke moet ik nou kiezen?’ Dat ligt eraan wat je gaat beitsen. Kies je voor een schutting of een meubel buiten, dan is beits op terpentinebasis het handigst. Eigenlijk geldt dit voor alles wat je buiten wil beitsen.

Zorg er altijd voor dat je de juiste soort kiest. Kies liever voor een echte beits op terpentinebasis dan een universele beits. Daarmee bereik je uiteindelijk het mooiste resultaat. Buitenbeits blijft bovendien het langst mooi. Bestel je beits vandaag voor 22:00 nog bij Verfwebwinkel, dan wordt het dezelfde dag verstuurd.

Image alt text-image