Heilige dag voor de schilder

Een veel gebruikte vakterm door de schilder is een “ heilige dag” . Wil niets meer en minder zeggen dat er een niet behandelde of vergeten plek(je) is te zien. Dat is een een heilige dag voor de schilder. Als je met muurverf hebt geschilderd dan kun je meestal onzichtbaar bijwerken, schilder je met een lakverf is dit lastiger. Vaak moet je dan een deel van bijv. het kozijn in zijn geheel overschilderen.

Met heilige dag worden geen zakkers bedoeld. Zakkers in het schilderwerk ontstaan op de plek waar een dikke verflaag tijdens het opbrengen over gaat in een dunne laag. Je voelt dit tijdens het schilderen wanneer je merkt dat je de kwast niet gelijkmatig door de te schilderen laklaag kunt trekken. ( het gaat als het ware met horten en stoten).

Image alt text-image

Zakkers kun je direct na het ontstaan proberen glad te strijken waarna goed laten drogen en daarna opnieuw schuren en overschilderen. Bij het werken met Alkydharsverf (terpentine-verdunbaar) gaat dit beter dan wanneer je met Acryl (water-verdunbaar) werkt. Deze laatste droogt namelijk sneller.